Női tőr BEK- és Vk-viadal lesz Budapesten

2010.03.10. 12:43 Módosítva: 2010.03.10. 12:43

A negyedik - egyben az idei utolsó - hazai vívó Világkupa-versenyt rendezik Budapesten a sportág felnőtt képviselői számára a hétvégén: szombaton és vasárnap 19 ország 102 női tőrözője lép pástra az Angyalföldi Sportközpontban. Az Eximbank Vk-t megelőzően pénteken a Honvéd és a Törekvés, illetve egy-egy francia, német, orosz és román klubcsapat részvételével BEK-viadalra kerül sor.

A Vk-verseny szombat 14 órakor kezdődik a selejtezővel, ebben kiemeltként Varga Gabriella és Varga Katalin - tizennégy külföldi vívóval együtt - még nem szerepel. A küzdelmek vasárnap 9 órától folytatódnak a 64-es tábla asszóival, a négyes döntőt pedig 15 órától bonyolítják le. A pénteki BEK-torna 15 órakor rajtol.

A magyar színeket 19-en képviselik, a névsorban ott van a pekingi olimpia után szülési szabadságra ment Mohamed Aida is, aki az eseményt felvezető szerdai sajtótájékoztatón kislányával jelent meg.

"Nagyon örülök, hogy újra itthon vívhatok. Idén ez már a negyedik versenyem lesz, a célom az, hogy visszakapaszkodjak az élmezőnybe. Egy-egy alkalommal már éreztem azt, hogy jól megy a vívás, de erőnlétben még bőven van mit javulnom. A gond az, hogy sokat kell éjszakáznom, így pedig nehéz az edzéseket ugyanazzal az intenzitással elvégezni, mint korábban."
A nevezettek között volt a másik anyuka, Knapek Edina is, ő azonban több hete húzódó betegsége miatt végül mégsem tud elindulni, inkább igyekszik összeszedni magát a későbbi megméretésekre.
Jelenleg a legjobb eredményeket Varga Gabriella szállítja, ő idén már kétszer került a legjobb nyolc közé, legutóbb, a múlt héten a torinói Grand Prix-n hatodikként végzett.
"Nagyon örülök, hogy visszatértek a lányok, így nem vagyok már egyedül. Velük jobb a légkör, családiasabb a hangulat a versenyeken" - mondta, majd utalt arra, hogy két éve a budapesti viadalt Mohamed Aida nyerte, ő pedig második lett, s jó lenne akár most is egy ilyen eredmény. Vagy esetleg lehetne fordítva is" - tette hozzá, Mohamed pedig azonnal helyeselt, a fordított sorrendre vonatkozóan is.

Szekeres Pál szövetségi kapitány reményét fejezte ki, hogy két magyar vívó lesz majd a nyolc között, és egyikük az elődöntőig is eljut. "Persze ez függ az adott napi állapottól, illetve a sorsolástól" - fűzte hozzá.