Egyetemi tantárgy Debrecenben a dopping

2010.03.11. 20:09 Módosítva: 2010.03.11. 20:09

A Debreceni Egyetem csütörtökön Magyarországon egyedülálló kurzust indított, amelyen a dopping-antidopping témakör minden aktuális kérdésére választ ad.

Olyan szakmai problémák is terítékre kerülnek majd, mint a doppinghasználat hazai és nemzetközi szabályozása, történelme vagy laboratóriumi analízise.

A Debreceni Egyetem sportigazgatósága által indított, "A doppingellenes tevékenység ismeretei" című kurzus sajtótájékoztatóján elhangzott: a tantárgy egészségügyi, sportpolitikai, etikai és jogi aspektusból közelíti meg a tiltott szereket és módszereket, de a doppingellenőrzések gyakorlati kérdéseire is választ ad. Egyetemi oktatás a tárgykörben Magyarországon eddig még nem volt.

A szabadon választható tantárgy átfogó képet ad a doppingérzékeny sportágakról, a sportolókat érintő szabályozásokról, valamint a legális és tiltott teljesítményfokozásról.

A doppingellenes tevékenység ismeretei nevű kurzus magas szintű szakmai hátterét olyan neves előadók garantálják, mint Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője vagy Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat játékosa.