Bárdosi Sándor visszaadja aranyérmét

2010.03.23. 16:39 Módosítva: 2010.03.23. 16:39
Az egykori birkózó szumóban nyert a Világjátékokon, az éremtől doppingvétség miatt fosztották meg. A Magyar Sumo Szakszövetség kifizeti a megítélt eljárási és bírsági költséget.

A világ- és Európa-bajnok szumós a tavaly nyert érmét a Nemzeti Sportszövetségen (NSSZ) keresztül visszajuttatja a Nemzetközi Sumo Szakszövetségnek.

A sportág hazai szövetsége kezdeményezi a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnél (WADA) a B-próba elvégzését, és kéri, hogy minden orvosi papír, illetve a 2010-ben hatályos jogszabályok figyelembevételével ítélje meg az ügyet. A Magyar Sumo Szakszövetség továbbá kifizeti a Világjátékok Nemzetközi Szövetségének (IWGA) doppingbizottsága által megítélt eljárási és bírsági költséget.

Bárdosi a tajvani Világjátékokon 2009 júliusában lett első, majd októberben doppingvétségre hivatkozva fosztották meg az aranyérmétől. Állította, közvetlenül az elutazás előtt megcsípte egy darázs, és az erre kapott gyógyszer került a szervezetébe, ami aztán a pozitív tesztet eredményezhette. A versenyzőt a Magyar Sumo Szakszövetség fegyelmi bizottsága novemberben két évre eltiltotta.

A kötöttfogású birkózóként 2000-ben olimpiai ezüstérmes, 32 esztendős Bárdosi más küzdősportokban eredményes volt az utóbbi években: szumósként világ- és Európa-bajnok lett, az MMA nevű vegyes harcművészetben is jó eredményeket ért el.