A hétvégén kezdődik a Red Bull Air Race 2010-es idénye

2010.03.24. 14:12

A Red Bull Air Race gyorsasági műrepülő világbajnokság, amely a világ 15 legjobb versenypilótájának gyorsasági és ügyességi versenye. A 2010-es Red Bull Air Race Világbajnokság nyitó futamát március 26-27-én rendezik Abu-Dzabiban. A verseny sorozatban hatodik alkalommal tér vissza az Egyesült Arab Emirátusok fővárosába. A világ 15 legjobb pilótája, köztük Besenyei Péter, itt mérkőzik meg először egymással a világbajnoki pontokért a nyolc futamból álló, hat hónapig tartó és öt kontinensre ellátogató idei sorozatban. Besenyei az év eleji magyar Corvus tesztek után, egyelőre még a tavalyi amerikai MXS-R gépével vág neki az idei szezonnak.

Besenyei Péter elmondása szerint minden évben örömmel tér vissza az Egyesült Arad Emirátusokba, ahova sok jó emlék köti. "Abu Dzabiban a melegtől eltekintve ideálisak a körülmények, az egyik kedvenc helyszín annál is inkább mivel itt már kétszer is sikerült nyernem. Minden évben lelkes és nagyszámú magyar közönség drukkol nekem magyar zászlókat lengetve és ez nagyszerű dolog. A pálya látszólag nem túl bonyolult – én szeretem a nehezebb, technikásabb pályákat –, de természetesen az első repülés után látjuk majd, hogy valójában mennyire könnyű vagy sem, sokszor a rajzot nézve egyszerűnek ítéljük a pályát és repülve derül ki, hogy nem is olyan könnyű mint gondoltuk!" - mondta el Besenyei.

Besenyei 97796122DM032 Red Bull Air Race Mike Hewitt Getty Image

A nemzetközi televíziós közvetítéseken keresztül a futamokat világszerte hat kontinens 183 országában 270 milliós nézőközönség kísérheti figyelemmel. Az egyes futamokon átlagosan mintegy 330 újságíró van jelen és közvetít a világbajnokág eseményeiről, amely a tavalyi évben világszinten 400 millió fős média elérést és hozzávetőleg 26,3 millió euró média értéket eredményezett. A verseny régi múltra tekint vissza Budapesten, ahol az elmúlt hat évben több mint 500 ezer néző látogatott ki évente az egyes futamokra és lehetett részese belépődíj nélkül az izgalmaknak.

A 2009-es világbajnoki küzdelemben a brit Paul Bonhomme és az osztrák Hannes Arch vívott nagy csatát. A világbajnoki címet végül Bonhomme nyerte, miután a nézőcsúcsnak számító 800 ezres közönség előtt megnyerte a barcelonai finálét. A 2010-es versenyszezonban a Red Bull Air Race Világbajnokságnak 5 kontinens 8 nagyvárosa ad otthont. Budapest idén is olyan jelentős nagyvárosok mellett láthatja vendégül a sorozatot, mint New York, Rio de Janeiro vagy Lisszabon.

A 2010-es versenynaptár

Március 26-27. - Abu Dzabi, Egyesült Arab Emirátusok

Április 17-18. - Perth, Ausztrália

Május 8-9. - Rió de Janeiro, Brazília

Június 5-6. - Windsor, Ontario, Kanada

Június 19-20. New York, Amerikai Egyesült Államok

Augusztus 7-8. - EuroSpeedway, Lausitz, Németország

Augusztus 19-20. - BUDAPEST

Szeptember 4-5. Lisszabon, Portugália