Gerevich Aladár nevét vette fel a Nemzeti Sportcsarnok

2010.03.26. 15:22 Módosítva: 2010.03.26. 15:22

A legeredményesebb magyar olimpikon, a hétszeres aranyérmes Gerevich Aladár nevét vette fel az egykori kiváló vívó születésének századik évfordulója alkalmából rendezett pénteki ünnepségen a budapesti Nemzeti Sportcsarnok.

A Magyar Vívó Szövetség (MVSZ), valamint a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet (NUSI) közös rendezvényén - amelyre a Magyar Olimpiai Bizottság és a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvány támogató együttműködésével került sor - elsőként Varga Zoltán sportot felügyelő önkormányzati miniszter méltatta a kardvívás 1910. március 16-án született és 1991-ben elhunyt művészét, majd bejelentette, hogy a létesítmény neve ezentúl Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok.

Gerevich Aladár 1932-ben, Los Angelesben nyerte az első és 1960-ban, Rómában, ötvenévesen a hetedik olimpiai bajnokságát. Hat csapatsikernek volt részese, az 1948-as londoni játékokon pedig egyedül is győzött. Egyéniben 1952-ben, Helsinkiben ezüst-, 1936-ban, Berlinben bronzérmes volt, s a finn fővárosban a tőrcsapat tagjaként is dobogós pozícióban, a harmadik helyen végzett. Teljesítményével - az aranyérmek számát tekintve - minden idők legeredményesebb férfi olimpikonjai között is az élcsoportban szerepel: csupán Michael Phelps amerikai úszó, Paavo Nurmi finn futó, Mark Spitz amerikai úszó, Carl Lewis amerikai atléta, Kato Szavao japán tornász, Matt Biondi amerikai úszó, Raymond Ewry amerikai atléta és Björn Da:hlie norvég sífutó előzi meg. Európa- és világbajnokságokon még 14 aranyérmet nyert, emellett harmincnégyszeres magyar bajnok. Eredményeit kard mellett tőrvívásban érte el.