János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

30 éve halt meg Jesse Owens

2010.03.29. 11:07

Harminc éve, 1980. március 31-én halt meg Jesse Owens, minden idők egyik legjobb atlétája, aki négy aranyérmet nyert a 1936-os berlini olimpián, és az első színes bőrű atléta lett, aki meghódította a világot.

James Cleveland Owens 1913. szeptember 12-én született Alabamában egy tízgyerekes családban, nagyapja rabszolgaként dolgozott a gyapotültetvényeken. Tehetségét középiskolai tornatanára fedezte fel, és ő volt az, aki nem hagyta elkallódni a futás iránt rajongó fiút. 1935-ben és a következő évben is négy aranyérmet szerzett az egyetemi bajnokságon, az első alkalommal 45 perc alatt három új világcsúcsot állított fel és beállított egy negyediket. A távolugrás történetében elsőként ugrotta túl a nyolcméteres álomhatárt, 813 centis eredményét huszonöt évig nem tudták túlszárnyalni. Sikerei dacára sem lakhatott és utazhatott azonban a versenyekre fehér sportolótársaival együtt, és családja fenntartása érdekében szabad idejében dolgoznia kellett.

1936 volt élete legdicsőségesebb és legfájdalmasabb éve. A berlini olimpiát a rendezők a náci Németország erődemonstrációjának szánták, különösen nagy reményeket fűztek a német atléták szerepléséhez. Owens azonban megnyerte a 100 méteres és a 200 méteres síkfutást, a távolugrást és tagja volt a 4×100 méteres váltónak is. Győzelmei után állítólag Hitler ezért nem is volt hajlandó gratulálni neki. Owens ezt cáfolta, mondván, hogy kezet valóban nem fogtak, de a Führer páholyából intett neki. Sokkal jobban bántotta, hogy Roosevelt elnök még táviratot sem küldött neki, és a tiszteletére rendezett New York-i fogadásra a szálloda teherliftjén kellett felmennie, mert bőrszíne miatt sem a lépcsőt, sem a felvonót nem használhatta.

Diadalmenete után szponzorokra is talált, de reklámszerződései miatt az amerikai szövetség azonnal megvonta tőle az amatőr státust. Pénzre így végül mégsem tehetett szert, jobb híján cirkuszokban, rendezvényeken szórakoztatta a közönséget. Vállalkozásai idővel csődbe mentek, ekkorra azonban kezdték elismerni teljesítményét. Eisenhower elnök a sport nagykövetévé nevezte ki és az Egyesült Államokat képviselve beutazta a világot. A láncdohányos atléta halálát 66 éves korában, 1980. március 31-én tüdőrák okozta. Élete végén az elnöktől és a kongresszustól is megkapta a polgári személyek számára adható legmagasabb kitüntetést, emlékét postai bélyeg és 1984 óta utca őrzi Berlinben.