Még mindig nem zárult le a Semenya-ügy

2010.03.30. 13:42

Caster Semenya, a női 800 méter szabadtéri világbajnoka továbbra sem versenyezhet, mert a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) még mindig nem zárta le a futó nemiségének vizsgálatát. A dél-afrikai szövetség kedden jelezte, hogy az IAAF továbbra is azt kéri, ne engedje versenyezni a 19 éves vitatott nemű középtávfutót, ugyanakkor megígérte, hogy a vizsgálatokat gyorsan elvégezteti, és pontot tesz a tavaly augusztus óta húzódó ügy végére.

Az afrikai ország sportági vezetése azért adott ki közleményt az ügyben, mert helyi sajtótermékek kész tényként kezelték, hogy a tavaly augusztusi vb óta egyetlen viadalon sem szerepelt Semenya kedden rajthoz áll a Stellenbosch-ban sorra kerülő versenyen.

Semenya - aki hazájában nemzeti hős lett - a semmiből tűnt elő három héttel a vb előtt, és 1:56.72 perces, kiváló idővel nyert. Férfias külseje, mély hangja miatt azonban felmerült a gyanú, hogy esetleg hermafrodita, így a nemzetközi szövetség augusztus 19-én elvégeztette a nemi vizsgálatot. Később kiderült, hogy a dél-afrikaiak már a vb előtt ellenőrizték Semenyát, és eltanácsolták az indulástól.