Itt van, mit írnak az Arsenal-edző sírjára

2010.04.07. 18:26

Kikapott és kiesett a Bajnokok Ligájából az Arsenal kedden, a Barcelona, illetve a zseniális Lionel Messi ütötte ki 4-1-re. Az angolok tartalékosan játszottak, sérülés miatt hiányzott három legjobbjuk, Cesc Fabregas, Andrej Arsavin és William Gallas.

A kudarc így könnyen és gyorsan magyarázható lenne, csakhogy a katalánoknál meg a legjobb csatár - Zlatan Ibrahimovic -, a legjobb középpályás - Andrés Iniesta - és a két legjobb, állandó középhátvéd - Carles Puyol és Gerard Pique - nem lehetett a pályán.

Az Arsenal a Premier League-ben még versenyben van, csak három ponttal van lemaradva a vezető Chelsea-től, eggyel a második Manchester Unitedtől, de idén sem fog nyerni semmit.

A zseniális menedzser, Arsene Wenger 2005 óta nem tud hozni semmit, nagyjából azóta mondja, a jövő csapatát építi. Mottóját elsütötte a Barca-vereség utáni sajtótájékoztatón is: "We are at a stage where we're developing players" - "Abban a fázisban vagyunk, amikor neveljük a játékosokat."

Majd elkezdte magyarázni a vereséget: "Walcott 22, Bendtner 22, Nasri, Diaby és Denilson 22 vagy 23, hat vagy hét játékosunk 23 év alatti volt a csapatban."

Kicsit téved, Denilson, Walcott, Nasri és Bendtner nem töltötte be a 23-at, Diaby heteken belül 24 lesz, a többiek - a két cserét is számítva - jó korban lévő, tapasztalt profik.

"Nagyszerű tulajdonságokat mutattak, és évről évre erősebbek lesznek. Fiatal csapat játszott ma, és amit csinált, az nagyon pozitív volt. Rengeteg lehetőségünk adódott, csak az utolsó passz az éretlenség miatt hiányzott" - elemzett Wenger.

Valószínűleg a Barcelonát nem térképezte föl ilyen aprólékosan, ugyanis náluk hasonló volt a helyzet: a négyet vágó Lionel Messi 22, Bojan Krkic 19, Pedro 22, Busquets 21 éves.

Vagyis Arsene Wenger lába alól kezd kicsúszni a talaj. Évek óta hagnoztatja, tudna sztárokat igazolni, van pénz az Arsenal-kasszában, de ő csak azokat veszi meg, akikre szüksége van.

A nagycsapatát, amivel legenda lett Londonban, ő is vásárolta, ügyes kézzel húzta össze Bergkampot, Henryt, Vieirát, Pirest, Ljungberget, akik majdnem mindent meg is nyertek neki, pedig egyikük sem volt saját nevelés. Sőt, az egész keretben nem volt saját nevelés.

Csakhogy mostani szerzeményei közül Rosicky, Nasri, Denilson, Eboue, Bendtner a fentiek cipőit sem pucolhatná ki, pedig kettő-három rendszeresen bekerül a kezdőcsapatba közülük.

A saját nevelései közül csak Cesc Fabregasból lett világklasszis - még ha nem is az ő felfedezettje, hanem a Barcelonáé -, igazolásai közül az utóbbi öt évben Arsavin és Vermaelen méltó a szinthez, a többiek nem.

Arsene több poszton mellényúlt, sőt, folyamatosan mellényúl, mert Almunia nem jó kapus, sosem volt és soha nem is lesz az, a MU-ból elengedett Silvestrét harmincötezer évesen akkor sem igazolja le az ember, ha hozzávágják, a saját nevelés Gael Clichy egyszerűen nem elég jó, és ez csak a Barca elleni kezdő volt.

A sérülésekkel nincs szerencséje, egyik legnagyobb igérete, Robin van Persie majdnem az egész szezonra kidőlt, csakhogy sorozatban legalább harmadik éve, ami nehezen lehet véletlen. Nagyon bízik benne, helyette Emmanuel Adebayort engedte el meg Kolo Tourét, akik remekelnek a Manchester Cityben, sőt, az öt éve az Arsenaltól kirúgott Patrick Vieira is visszatért a Premier League-be, mitöbb, kezd gólokat lőni a Cityben.

Mindez tehát Wenger mellényúlása, nem pedig fiatalság, éretlenség vagy szerencsétlenség, végképp nem "a nevelési fázis".