Visszatér a doppingoló Gyurkovics Ferenc

2010.04.08. 12:53 Módosítva: 2010.04.08. 12:53
A magyar súlyemelés újra életjelet ad magáról a kedden kezdődött Európa-bajnokságon. Három visszatérő van a csapatban: az olimpiai ezüstjétől dopping miatt megfosztott Gyurkovics Ferenc, az olimpiai második Krutzler Eszter, és a Pekingben súlyosan megsérült Baranyai János.

Gyurkovics Ferenc ezüstérmes volt az athéni olimpián, sikerének két napig sem örülhetett, kiderült, pozitív doppingmintát adott le.

Megcsókolta az érmet, amikor visszaadta, akkor nem sejtette, milyen utóélete lesz doppingvétségének. Megfenyegették – egy igen magas beosztású sportvezető -, majd nyilvánosságra került egy hangvétel is, amelyen arra kérik, tisztázza Aján Tamást, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnökét.

„Lezártam magamban már ezt az ügyet, Athénról nem szeretnék beszélni. Azért tértem vissza, mert szeretnék segíteni a magyar súlyemelésnek, ezért indulok a minszki Európa-bajnokságon is” – mondta az Indexnek.

Gyurkovics Ferenc
Gyurkovics Ferenc

Nem érzi magát rossz formában, még pár kilót fogynia kell, hogy a 105 kilós súlyhatár alá beférjen, de elszánt, és meg fogja tenni, már majdnem tizet leadott karácsony óta.

„Csak másodállásban vagyok súlyemelő, van egy vállalkozásom. Súlyemelő tárcsákat gyártok, és azokat forgalmazom. Ebben hitelesnek érzem magam."

„Nem megy rosszul az üzlet, Fekete Lászlónak is hamarosan eladok egy garnitúra felszerelést. A körülbelül négy hónapos felkészüléssel az a célom, hogy a hatodik helyre odaérjek, teljesítsem a nemzetközi mesteri címet, és elérjem a 387 kilós teljesítményt. A címnek semmilyen hatása nincs, csak a lelkemnek tenne jót, és a további céljaimnak. Kisebb versenyeken már indultam – Csehországban nyertem például egy malacot, amit még ott megsütöttünk, és megettünk -, nemzetközin hat éve nem” – sorolta az Athénban 420 kilóig jutó súlyemelő.

„Az atmoszféra, az edzőtábor, az edzések varázsa még mindig magával ragad. Ilyen megszállott vagyok. Nem viseltek meg az edzések, mert valójában mindössze három hónapra álltam le, azóta folyamatosan edzek, karbantartom magam. A mennyiséget viszont szoknom kellett, de nekem nincs annál örömtelibb, hogy azt csinálom, amit szeretek, amiben felnőttem. Kicsit még el is érzékenyültem, amikor újra az edzőtáborban voltam, hiszen valaha azért kezdtem el, hogy válogatott legyek” – magyarázta a jogi tanulmányait végző versenyző.

A sportcsaládból származó – apja gólkirály a területi ligában, édesanya tekéző – 29 éves Gyurkovics az egyik legtehetségesebb magyar volt eltiltása előtt, a londoni olimpián is szeretne emelni.

Az viszont pillanatnyilag nem egyértelmű, hogy az olimpián indulhat-e. Ő úgy gondolja, ezt semmilyen szabály nem tiltja, bár az IWF egyhangúlag tiltotta el őt a pekingi szerepléstől. Bízik benne, ez nem örökre szól.

„Nagyon óvatos vagyok, ha meg vagyok fázva, felhívom a doppingellenőrzés hazai vezetőjét, Tiszeker Ágnest, hogy Neocitránt bevehetek-e, mert volt olyan időszak, amikor rajta volt ez a szer a doppinglistán.”

Baranyai János
Baranyai János

A minszki csapatban ott lesz Baranyai János, aki a pekingi olimpián sérült meg, fordult ki a könyöke a súly alatt. A horrorisztikus sérülés nem szegte kedvét, ő is az első nyolc közt lehet.

Az Athénban ugyancsak ezüstérmes Krutzler Eszter is visszatér Fehéroroszország fővárosában, tőle is jó eredmény várható, de éremszerzése példátlan bravúr lenne. Krutzler szülése után az 55 kilóban is próbálkozott, de most már eredeti súlycsoportjában, a 69 kilósoknál láthatjuk.