Nyolc úszó indul az ifjúsági olimpián

2010.04.14. 16:14

Nyolcfős úszócsapat indul a nyári, szingapúri ifjúsági olimpián - a Magyar Úszó Szövetség szerdai döntése szerint. A MÚSZ elnökségi ülésén Güttler Károly ifjúsági szövetségi kapitány elmondta, hogy a küldöttség csak három nappal az esemény rajtja előtt utazhat ki Szingapúrba, minthogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) koordinálja és fedezi a csapatok utazását, így viszont nehézzé válhat az akklimatizálódás. Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke, a MOB alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a MOB-tól független ez a döntés. Egyszersmind felvetette, hogy önerőből egy esetleges malajziai tartózkodással netán megoldható lenne a kedvezőbb akklimatizálódás; viszont ez olyan terhet róhat a versenyzőkre - a várakozás megsokszorozódik velük szemben -, amelyet tizenévesek esetében érdemes fontolóra venni.

Az elnökség végül úgy döntött, a felkészülést kell úgy alakítani, hogy az időeltolódás leküzdhető legyen. Az első ifjúsági olimpiára utazó úszók: Bernek Péter, Biczó Bence, Szána Zsombor, Zámbó Balázs, Ambrus Diána, Kapás Boglárka, Olasz Anna és Pucz Ágnes.

Döntés született az úszók, műugrók és műúszók augusztusi, budapesti Európa-bajnokságának jegyárairól, eszerint a margitszigeti viadalokra három árkategóriában válthatók belépők: 11+1, 7+1 és 5+1 euróért (a plusz egy euró a UNICEF afrikai jószolgálatához történő hozzájárulás, mely általánossá vált az utóbbi időszak kontinensviadalain). Így a legolcsóbb jegy mintegy 1600 forintba kerül, ha pedig valaki bérletet vált, összességében féláron juthat be valamennyi fináléra. Ezeket az árakat még a LEN-nek, az európai szövetségnek is jóvá kell hagynia, ám a magyar nézők igényeihez igazított kalkulációra minden bizonnyal igent mondanak Luxemburgban. Ahogy Gyárfás Tamás fogalmazott: "Nem a bevétel a fontos, hanem a magyar szurkolók részvétele."

Ruza József, a szervező bizottság ügyvezető igazgatója elárulta, külföldről is igen sok jegyigénylés futott már be - a franciák, németek és finnek viszik a prímet -, a szövetség pedig a LEN jóváhagyását követően nyilvánosságra hozza, mely partnereket bízza meg a belépők értékesítésével.