Eljut a Pool Madridba, az MKB a Barcához?

2010.04.20. 12:52 Módosítva: 2010.04.20. 13:47
A labdarúgók könnyebb helyzetben vannak, bár a légtérzár miatt a Liverpoolnak csaknem 2000 km-t kell utaznia Madridig, nagyrészt vonattal. A legnehezebb helyzetben a kézilabda BL-negyeddöntők résztvevői vannak, de már törölték Talmácsiék Moto2-es japán futamát is.

Az európai légteret részben megbénító hamufelhő több sporteseményt is veszélyeztet, az európai futballkupák elődöntőiben az idegenben játszó csapatok busszal, vagy vonattal kénytelenek utazni. A BL-ben a morgolódó Barcelona és a Lyon együtt sem utazott annyit, mint a csütörtökön az Atlético Madrid ellen Európa Liga-meccset játszó Liverpool fog. Brit sajtóértesülések szerint Rafa Benítez csapata már kedden délelőtt útrakelt Madridba vonattal: Liverpoolból Londonba, majd Eurostarral Párizsba mennek, itt töltik a kedd éjszakát. Szerda délelőtt  TGV-vel utaznak tovább Bordeaux-ig, ahonnan végül Madridba repülnek.

A Forma1-ben ugyan három hét van még hátra a barcelonai futamig, de a légtérzár miatt a sorozat személyzetének egy része és ami még fontosabb, az autók Kínában ragadtak. Hasonló a helyzet a Giro d'Italia kerékpárversennyel is, ahol a felszerelés helyszínre szállítása okoz inkább gondot, mint a versenyzőké.

A kézilabda Bajnokok Ligájában a Final Fourba jutásért óriási távolságokat kellene utazniuk a csapatoknak, a francia Montpellier-nek Moszkvában kellene játszania, az MKB Veszprém pedig Barcelonában lépne pályára a hétvégén. Ezek a távolságok csak repülővel teljesíthetőek kényelmesen, egyelőre az EHF-nél sem tudják, hogyan oldják meg a dolgot. A csehovi mérkőzést első lépésként hivatalosan is törölték.

Talmácsi Gábor Moto2-es japán futamát októberbre halasztották. A magyar futballistanők sem utazhattak el Ukrajnába, a vb-selejtező elmarad. A férfi vízilabdázóknak csak egy barátságos meccsük bánta a légtérzárat, a szlovák csapat ragadt Athénban, elmaradt a pécsi mérkőzés.

A hamufelhő elsősorban az angol sportolóknak tesz keresztbe, a brit jégkorong-válogatott 26 órányi buszozás után érkezett meg a Divízió I.-es világbajnokságra, Szlovéniába. Több rögbi- és krikettmeccs maradt el, a londoni olimpia felkészülését felügyelő bizottság telefonon volt kénytelen érdeklődni a fejleményekről, Denis Oswald és Gilbert Felli nem tudott a helyszínre repülni.

A London Maratont megtartják, miután a levegő minőségét megfelelőnek találták, több afrikai futó, köztük a címvédő kenyai Sammy Wanjiru a szervezők által biztosított különgéppel utazik el a versenyre.

Az írországi Punchestown ötnapos lóversenytornáját szintén megrendezik, az istállók fogadkoznak, ha kell, átúsznak Írországba, de ott lesznek.