A lelkemnek kéne már nagyon egy arany

2010.04.22. 10:19
Csütörtökön kezdődik a bécsi cselgáncs Európa-bajnokság, és a kapitány csalódott lenne, ha nem sikerülne három éremmel hazatérnie a küldöttségnek. A nők erősebbeknek tűnnek, pedig nagyon fiatal a csapat, a rangidős, Mészáros Anett sincs még 23 éves.

A magyar cselgáncsozók szerencsések, csak Bécsbe kell utazniuk az Európa-bajnokságra, az európai légtérzár nem érinti a csapatot, mindössze csak két és fél órát kell kocsiban tölteniük.

Mészáros Anett
Mészáros Anett

Rég volt ennyire erős a női szakág, hiszen csak egy súlycsoportban nem indul hazai versenyző, és hárman is – Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig, Mészáros Anett - a világranglista első hat helyezettje között vannak, míg a 78 kilós, 20 éves Joó Abigél ugyan nem, de idén már két Világkupa-versenyt is nyert.

A 70 kilós Mészáros Anett a tavalyi világbajnokságon második volt, de mivel legnagyobb riválisa, a francia Lucie Decosse most nem indul, favoritnak is tekinthető.

„Jól sikerült a felkészülésem, és mindent megteszek, hogy most már nyerjek, mert felnőtt világversenyt egyelőre nem sikerült. Sokszor ott voltam a dobogón, de az arany hiányzik. Nagyon jót tenne az önbizalmamnak, még jobban motiválna. A lelkemnek kéne nagyon. Annyi mindent elvettek már tőlem, vb-n, Világkupán, hogy most már igazán visszakaphatnék valamit” – mondta a 23 éves versenyző.

Februárban volt húszéves Karakas Hedvig, akit tavaly a világ legjobb junior dzsúdósnőjének választottak, erre korosztályos vb- és Eb-aranyával szolgált rá.

Karkas Hedvig
Karkas Hedvig

„Nem lesz neki nehéz a beilleszkedés, mert már 15 évesen is a felnőtteknél indult a Hungária Kupán. Külön örömteli, hogy súlycsoportjában már a nagymenők is mint ászra tekintenek rá. Nem szokványos mindez, de ez is csak Hédi klasszisát dicséri” – mondta edzője, a miskolci Kovács Gábor.

„Nem nyom a tét egyáltalán, hogy ez az első felnőtt versenyem, mert csak papíron az, juniorként már összenőttem a mezőnnyel. A szabályváltozások, amelyek a hagyományok visszahozatalát szolgálják, és hogy lábra nem lehet támadásokat indítani, úgy érzem, kedveznek nekem, mert belső combbal jól támadok” – magyarázta a tavalyi Eb-n és vb-n is egyaránt harmadik Karakas.

A férfiaknál a címvédő Ungvári Miklós felépült sérüléséből, ezúttal is komolyan számolni kell vele. Hadfi Dániel sem esélytelen éremszerzésre.

„Csalódott is lennék, ha nem legalább három éremmel térnénk haza” – összegzett Csernoviczki Csaba kapitány, akinek lánya vírusos torokgyulladást kapott, de rendbe jön.

Az Eb csütörtökön kezdődik, a nemzetközi szövetség (IJF) tiszteletbeli elnöke, Vlagyimir Putyin is ígérte részvételét, hiszen fekete öves mester, és kiváló a viszonya Vizer Máriusszal, az IJF elnökével.

A magyar csapat és a program

Férfiak: Burján László (60 kg, világranglista: 24.), Ungvári Miklós (66 kg, vr: 5), Ungvári Attila (73 kg, vr: 10), Nagysolymosi Sándor (81 kg, vr: 24), Ledényi Levente (90 kg, vr: 69), Hadfi Dániel (100 kg, vr: 30) Bor Barna (+100, vr: 21.)

Nők: Csernoviczki Éva (48 kg, vr: 6), Maros Barbara (52 kg, vr: 44), Karakas Hedvig (57 kg, vr: 4), Szabó Franciska (63 kg, vr: 48), Mészáros Anett (70 kg, vr: 2), Joó Abigél (78 kg, vr: 34)

április 22., csütörtök

Férfiak: 60 kg (Burján László, UTE), 66 kg (Ungvári Miklós, MTK-Erzsébetváros)

Nők: 48 kg (Csernoviczki Éva, Ippon Judo Tatabánya), 52 kg (Maros Barbara, KSI SE), 57 kg (Karakas Hedvig, Miskolci VSC)

Április 23., péntek

Férfiak: 73 kg (Ungvári Attila, Ceglédi VSE), 81 kg (ifj. Nagysolymosi Sándor, Kecskeméti JC)

Nők: 63 kg (Szabó Franciska, Leányvár-Egerág), 70 kg (Mészáros Anett, Honvéd-Kipszer)

Április 24., szombat

Férfiak: 90 kg (Ledényi Levente, Honvéd-Kipszer), 100 kg (Hadfi Dániel, Honvéd-Kipszer), +100 kg (Bor Barna, Atomerőmű SE)

Nők: 78 kg (Joó Abigél, KSI SE), +78 kg