Egy lökést sem rontottam el szándékosan

2010.05.03. 16:38
A háromszoros snookervilágbajnok John Higgins tisztázni szeretné magát a bundavád alól, tizennyolc éve profi játékos, állítja, sosem hibázott szándékosan. Versenyzési jogát felfüggesztették.

A News Of The World rejtett kamerával készített videofelvételeket hozott nyilvánosságra John Higginsről, a filmen a világ egyik legjobb snookerese 300 ezer euróért vállalta négy játszma elvesztését.

A lap munkatársai egy fiktív fogadási szindikátus képviselőinek mondták magukat, megkeresték Higginst és menedzserét, Pat Mooneyt, akik végül egy kijevi szállodában álltak rá az alkura. Mooney eddig a játékosok világszövetségének (WPBSA) tagja volt, most azonnal lemondott.

Mooney azt állította, hogy őt és Higginst az orosz maffia félemlítette meg a találkozó előtt, azért mentek bele az üzletbe, hogy minél előbb elhagyhassák a helyszínt. A lap munkatársa azonban azt mondta, hogy az előzetes megbeszéléseknél egyikük sem tűnt úgy, mint akik félnének.

"Itt nem a snooker-vb a tét, hanem a hírnevem, a lelkiismeretem tiszta"- nyilatkozta a 35 éves címvédő skót, aki a most zajló sheffieldi világbajnokságon már a második körben kiesett.

000T TRPar3211719

"Ez lesz életem legnagyobb meccse, teljes mértékben együttműködöm a hatóságokkal. A hírnevemet eddig a becsületességre és a tisztességre építettem. Tizennyolc éve vagyok profi snookeres, egyetlenegy lökést sem rontottam el szándékosan, nemhogy egy egész frame-et" - mondta Higgins.

Barry Hearn, a botránnyal foglalkozó testület elnöke azt mondja, akár hónapokba is beletelhet, mire kiderül az igazság. Ha kiderül, hogy Higgins valóban bűnös, soha többet nem játszhat, versenyjogát felfüggesztették, pedig a skót éppen a most zajló vb után vette volna át a vezetést a világranglistán.

Rick Parry, a sportetikai bizottság elnöke szerint a botrány azért kiábrándító, mert minden részlete bizonyítható, ami pusztító hatással lehet a snookersportra. Egyértelmű szabályokat kell hozni, súlyos büntetést kell kiszabni minden ilyen esetre.

A bulvárlap azt ígérte, a héten mindent nyilvánosságra hoz az üggyel kapcsolatban.