Ian Thorpe nem akarja újrakezdeni

2010.05.03. 11:25

Ian Thorpe cáfolta, hogy vissza szeretne térni a versenyúszáshoz, és a 2012-es londoni olimpián indulni akar az ausztrálok 4x100 méteres férfi gyorsváltójának tagjaként. Az ex-világklasszis az után nyilvánult meg, hogy hétfőn egy brisbane-i lap karrierje újrakezdéséről cikkezett.

„Mi sem változott 2006 óta, amikor is bejelentettem, felhagyok a versenyszerű úszással” - adta tudtul közleményében a most 27 éves, ötszörös olimpiai és 11-szeres világbajnok, aki pályafutása alatt 13 világcsúcsot állított fel. Még tinédzserként robbant be a sportág élvonalába 1999-ben, s 2000-ben két ezüst mellett három - egyformán világrekorddal kiérdemelt - aranyérmet nyert a sydneyi nyári ötkarikás játékokon. Utolsó nagy eredményeit a 2004-es, athéni olimpián aratta, ahol 200 és 400 m gyorson utasított mindenkit maga mögé.

A nem egyszer doppingvádakkal illetett Thorpe számított a világ első számú férfiúszójának az amerikai Michael Phelps felbukkanásáig. Esetleges visszatérésének (ál)híre összefügghet azzal, hogy a gazdasági világválság miatt állítólag ő maga is súlyos anyagi helyzetbe jutott, s a kiutat az ausztrál média találgatása szerint pályafutása újraindítása jelenthetné. A dolog pletykajellegét erősíti, hogy egykor volt edzője, Tracey Menzies azt mondta: tanítványa nem beszélt neki visszatérési szándékáról.