Egy flegma klikkelés tett tönkre

2010.05.12. 14:03
Nagy Orsolya helyett társát Nagy Petrát nevezte a genti Világkupára a Magyar Vívó Szövetség, így előbbi nem védhette meg tavalyi győzelmét, és elveszítette tavalyi világranglistapontjait. A legjobb magyar kardvívónő nem érti a hiba okát, szerinte figyelmetlenség okozhatta. Kiakadt.

A tavalyi világbajnokságon élete legnagyobb egyéni sikerét érte el a kardvívó Nagy Orsolya, bronzérmet szerzett. A jelenlegi világranglistán ő a legjobb magyar, tavaly őt választották a nőknél az ország legjobb vívójának.

A hétvégén a genti Világkupára utazott, amit tavaly megnyert, idén viszont nem indulhatott, mert a magyar szövetség nem nevezte be.

„Most már nem vagyok rosszkedvű, mert nem lehetek letargiában, a következő versenyre készülök, az már nem úszhat el. Csak nevetek az egészen, de szerintem ezt életem végéig nem tudom megemészteni. Péntek este érkeztem Gentbe, és mivel nem volt internet a szállodában, arra kértem a barátomat sms-ben, nézze meg, melyik csoportba kerültem, kikkel kell másnap vívnom. Ő mondta nekem, hogy Nagy Petrát látja, ő az egyes csoportban van, a kiemelteket nem látja. Elhessegettem a gondolatot, hogy nem neveztek be, mert tudtam: Petra biztosan nem fog indulni, hiszen nincs a városban” – kezdte a két olimpián is szereplő Nagy Orsolya.

„Másnap aztán az egyik belga szervező kérdezte, mit keresek itt? Mondtam, hogy jöttem versenyezni, és akkor belém hasított, hogy itt tényleg baj lehet. Az is lett, a szabályok értelmében nem indulhattam, utólag már nem lehetett engem felvenni a rajtlistára, mert kiakadtak volna a rendben nevező országok. Rettenetesen bosszantó, ami történt, letörten mentem tovább Koblenzbe. Most is itt vagyok, Németországban, az olimpiai bajnok Bujdosó Imrével készülök, mert erre a versenyre most beneveztek.”

A szövetségnél is szembesültek a hibával, és Füleky András igazgató fegyelmi eljárást kezdeményezett a világbajnok Jánosi Zsuzsa ellen, aki hibázott.

„Elektronikusan kell nevezni, a két versenyzőt csak a keresztnevük kezdőbetűje különbözteti meg. Orsolya mellett értelemszerűen az O betű van, Petra mellett pedig a P. Amikor a munkatársam bejelölte a magyar indulót, eggyel eltévesztette. Nyilván nem szándékosan, ennek ellenére helyrehozhatatlanul. Nagyon sajnálja a történteket, fel is hívta Orsolyát. Ki fogja fizetni az egyesületének az utazási költségeket, az elmaradt eredményt viszont nem lehet kárpótolni, mint ahogy azt sem, hogy a tizenhetedik helyre esett vissza a világranglistán, így nem lesz automatikusan kiemelt, ha valaki nem lép vissza” – összegzett Füleky.

„Ha csak egy asszót nyerek, amire úgy érzem, képes lettem volna, máris csak két helyet esek vissza, így viszont hetet zuhantam. Szerencse, hogy Koblenzbe nem jönnek az oroszok és a franciák, így maradok a legjobb tizenhat között, és megpróbálom visszaküzdeni magam. Nem szoktam balhézni, hőzöngeni, most is leginkább csak azért teszem, hogy mással ne fordulhasson elő ilyen ciki helyzet, hogy egy flegma klikkelés, a nem odafigyelés tönkreteszi. Amiért hónapokon át dolgoztam, egy csapásra odalett. Mert ez azért túlmegy azon a határon, hogy úgy érkezünk meg egy versenyre, hogy nincs hol lakunk, mert ilyen is előfordult már. Ezt a békát már nem nyelhetem le” – jelentette ki a dramaturg végzettségű, 32 éves vívónő.

Azt még hozzátette, továbbra sem igazán érti, hogyan jött a hiba, hiszen Nagy Petra nem a BSE-ben vív, mint ő, vagyis nem klubtársak.