Indokolatlanul nagy favorit az Atletico

2010.05.12. 17:04

Atletico Madrid-Fulham, EURÓPA LIGA-DÖNTŐ, HAMBURG, 20.45. JV.: RIZZOLI (OLASZ).

Az Independent szerint Gera Zoltán döntheti el a meccset, kilencszeres pénzt ér, ha övé az első gól.

A spanyol Atletico Madrid negyedik kupadöntőjét játssza szerda este Hamburgban, eddig egyet nyert meg - 1962-ben a KEK-et -, de ebből nem lehet következtetni arra, hogy tipikus lúzer lenne.

Annyi biztos, nem volt a bajnokságban olyan szakasz, amikor három meccset nyert volna egymás után. Ha rúgott is négy gólt – például az Espanyolnak, a Valenciának vagy a Valladolidnak –, valahogy nem kapta el a fonalat, a következő meccsen rá sem lehetett ismerni Forlánra vagy Agüeróra.

Mivel rosszul kezdődött számára a bajnokság, és kieső helyen is állt a csapat, lehet, hogy az indokolatlannak látszó hullámzás hátterében épp az állt: a dobogó közelébe úgysem érhetünk oda, ezért ne is szakadjunk meg. A két kupasorozatra ellenben odafigyeltek, akkor hirtelen megvolt a motivációs többlet.

A nemzetközi kupában mostanában nem volt még egy olyan csapat, hogy három fordulóban is úgy tudott továbblépni: nem nyert hazai pályán. Nyilván emiatt tekinthetők favoritnak a fogadóirodáknál - kétszeres a szorzó a rendes játékidőbeli győzelemnél, a Fulhamnél 3,4-szeres az odds -, mert ha idegenben jobban ment a csatárklasszisoknak, akkor semleges pályán is jobban fog.

A Fulham viszont eddig többnyire esélytelenként ment tovább, ezért kicsit csalóka a szorzó. Az elődöntőben, a hamburgi 0-0 után is a Fulham volt esélytelenebb a továbbjutásra.

A londoni kiscsapatra abszolút igaz: nemcsak hazai pályán jók, hiszen az egyenes kieséses szakaszban csak a Juventus verte, a csoportkörben pedig a Roma, egyébként nem kapott ki Hamburgban, Wolfsburgban és Donyeckben sem.

Ezzel már céloztunk is a masszivitására, és akkor sem esett egyszer sem kétségbe, ha hátrányba került. Mégis úgy gondoljuk, veszítenek.

Még akkor is, ha hihetetlen volt látni, hogy a Fulhamnek nem ment a Hamburg ellen több mint egy félidőn át, mégis mindent megtett azért, hogy megtalálja a ritmust. Végig érezni lehetett, csak a szikra kell a játékukhoz, és ha lendületbe jönnek, akkor a passzok pontosak lesznek, a kapu előtt határozottak, és továbbjutnak. Rég láttunk csapatot így küzdeni azért, hogy megtalálja a helyes utat, és csak néha csapott át görcsösségbe a játékuk.

Nehéz ilyenkor bármilyen viszonyítási pontba belekapaszkodni, pláne, hogy a szokásos közhelyek, például, a döntőn nem kockáztatnak, nem igazak. Aki bátor, persze megteheti, hogy nem lesz gól az első félidőben, 2,55-szeres pénzt ér.

Elég csak megnézni az elmúlt tíz finálét, és azt látjuk: 2000 óta nem volt egyetlen egygólos sem. Háromszor nyert spanyol csapat, akik kifejezetten sikeresek az EL-ben is.

Ahhoz talán lehet igazodni, hogy idén a Liverpoolt mindkét csapat legyőzte, de amíg az Atletico pontot szerzett BL-meccsen a Chelsea-től, addig a Fulhamnek bajnokin ez nem sikerült.

A Fulham védőinek nem volt olyan támadókkal - Forlán, Reyes, Agüero, Simao - dolguk, mint amilyennel most lesz. Akiknek most biztosan lesz kedvük a játékhoz, és talán még akkor sem látszik majd rajtuk a beletörődés, ha hátrányba kerülnek.

A Fulhamnél Zamora injekciókkal vállalja a játékot - rögtön műtik a meccs után -, rajta nagyon sok múlik, és Gera Zoltánon is. Mindketten hat gólt lőttek a sorozatban, most meglehet a hetedik. Ha ő lövi az elsőt, kilencszeres a pénz, győztes gólnál 19-szeresre ugrik a szorzó. (Ha csak szimplán gólt lő, 3,78-szoros az odds.)

A magyar csatár lehet a mérleg nyelve, 1986-ban Rácz Lászlónak sikerült az Atletico ellen, a Dinamo Kijev megnyerte a KEK-et.

Várható kezdőcsapatok:

Atletico Madrid: De Gea – Ujfalusi, Luis Perea, Alvaro Dominguez, Antonio Lopez – Reyes, Raul Garcia, Pablo Assuncao, Simao Sabrosa – Forlan, Agüero.

Fulham: Schwarzer – Pantsil, Hangeland, Hughes, Konchesky – Duff, Etuhu, Murphy, Davies – Gera, Zamora.  • Hírek
  • Hírek