Ugyan Anita újra megmászta a Mount Everestet

2010.05.19. 16:33 Módosítva: 2010.05.19. 16:47
A hegymászónő 2009-ben első magyar nőként már meghódította a Mount Everestet, most oxigénpalack nélkül próbálkozott, de a nehéz körülmények miatt végül csak ennek segítségével jutott fel. Életveszélyes túra volt, az egyik állomáson rosszul lett, társaival vissza is kellett fordulnia.

A magyar hegymászónő a Himalája déli oldaláról próbált feljutni a csúcsra, ami oxigénpalack nélkül az akut hegyibetegség miatt életveszélyes próbálkozás. A szervezet nem mindig tud megfelelően alkalmazkodni a nagy magassághoz. Az első tünetek (hányinger, légszomj, alvászavarok) még nem súlyosak, de ha nem veszik komolyan, életveszélyes szövődmények is lehetnek.

Ugyan Anita a csúcs előtti 2-es táborban lett rosszul, az előbb említett tünetek jelentkeztek nála, a csapatorvos elrendelte, hogy azonnal vissza kell térniük az alaptáborba, mivel az egyetlen gyógymód, ha minél előbb lejjebb ereszkedik az ember. Egy ilyen túra még egészségesen is veszélyes, de Anita pár nap pihenés után újra nekivágott az útnak, és társaival együtt sikerrel járt.

Oxigénpalack nélkül első magyarként jutott volna fel a Mount Everestre, de a hegyi betegség miatt legyengült, így ez a terve végül nem sikerült.

2009-ben első magyar nőként mászta meg a világ legmagasabb hegycsúcsát (8850 méter), akkor ismeretlenekkel vágott neki az expedíciónak, most társai közt volt férje, Michael Kobold, akivel  nyáron házasodtak össze. Testnevelőtanár, de nem tanított soha, fitnesztermet vezet, a Hegymászóiskola oktatója.