Bélyegen a 125 éves Magyar Torna Szövetség

2010.05.20. 13:36

Bélyeget adnak ki az idén a Magyar Torna Szövetség megalakulásának 125. évfordulója alkalmából - jelentette be Nagy János, a szövetség elnöke a tervezett ünnepségsorozat kapcsán tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

„A torna az ötödik legsikeresebb sportágunk a 14 megszerzett olimpiai aranyéremmel. A 125. jubileumi év alkalmából bélyeget adnak ki, és az első napi bélyegzést a szeptember 25-i ünnepi rendezvényen fogjuk tartani. Ekkor egyébként a sportág halhatatlanjai közé emelünk három versenyzőt, valamint edzőiket is, és sokakat kitüntetünk a tornasportért végzett tevékenységéért” - fogalmazott Nagy János.

A Magyar Torna Szövetség - még Magyarországi Tornaegyletek Szövetsége néven - 1885. június 29-én alakult. Égisze alá tartozik a férfi és női szertorna, valamint a ritmikus gimnasztika, a gumiasztal (trampolin), az aerobik, az akrobatikus torna, valamint a mindenki tornája elnevezésű szabadidősport.

A csütörtöki eseményen kitüntetésre is sor került: Vass Dóra rg-s a World Class Gymnast címét vehette át, azaz a nemzetközi szövetség a világklasszis versenyzők közé emelte. Altorjai Sándor, a magyar szövetség főtitkára a közelmúlt eseményivel kapcsolatban megjegyezte, hogy az áprilisi, birminghami Európa-bajnokságon Vágner Levente és Rédl Roxána indulási jogot szerzett az idei, első alkalommal kiírt ifjúsági olimpiára.

„Ennél jobbat nem is reméltünk” - jegyezte meg. Elhangzott az is, hogy Berki Krisztián már túltette magát az Eb-kudarcon, nevezetesen azon, hogy nem jutott döntőbe legerősebb szerén, lólengésben.

„Tudomásul kell venni, hogy ez most így sikerült. Előretekintek, jövőre vb lesz, amelyen kvalifikálhatom magam a londoni olimpiára. Most ez foglalkoztat” - mondta a szer négyszeres Európa-bajnoka, vb-ezüstérmese.