A nők a továbbjutásért küzdenek az asztalitenisz vb-n

2010.05.21. 11:20

Szombaton indul útnak a magyar férfi és női asztalitenisz-válogatott Moszkvába, amely vasárnaptól egy héten át otthont ad a jubileumi, 50. csapat-világbajnokságnak. Az orosz főváros első alkalommal lesz házigazdája a sportág vb-jének.

A női együttes két évvel ezelőtt, Kínában nagy bravúrral, a legjobb európai gárdaként az ötödik helyen végzett, s Tóth Krisztináéknak ezúttal is szükségük lesz a kiemelkedő teljesítményre ahhoz, hogy az alapvető célkitűzést, a legjobb 12 csapat közé kerülést teljesíthessék. Ehhez selejtezőcsoportjukban az 1-3. helyen kell végezniük, a sorsolás ismeretében ez nem ígérkezik könnyű feladatnak. A riválisok közül a dél-koreai és a hongkongi válogatott egyértelműen a világ legerősebb gárdái közé tartozik, de van egy harmadik ázsiai csapat is csoportban, az észak-koreai, amely kevés nemzetközi eseményen indul, emiatt szinte felmérhetetlen a játékereje. A franciákat egy honosított kínai játékos erősíti, az ukránoknak pedig az elmúlt időszak egyik legtöbbet fejlődött versenyzője, Margatita Peszocka lesz a vezéregyénisége. A magyar csapat tengelyét változatlanul a Lovas Petra, Póta Georgina, Tóth hármas képezi, mellettük Pergel Szandrát válogatta be Téglás Péter szövetségi kapitány.

A férfi együttes abban a reményben vág neki a tornának, hogy sikerül megőriznie első osztályú tagságát - 2008-ban, Kínában 18. lett a csapat. A nőkhöz hasonlóan a C csoportban szerepel a válogatott, ennek a hatosnak az olimpiai ezüstérmes Németország és a két évvel ezelőtti vb bronzérmese, Japán a favoritja, de mellettük ott van még a 2005-ös Európa-bajnok Dánia is. Jakab Jánoséknak a spanyol és a horvát válogatott ellen mutatkozik reális esélye a győzelemre. Jakab mellett a rutinos Pázsy Ferenc, valamint két vb-újonc, Kosiba Dániel és Pattantyús Ádám alkotja Harczi Zsolt csapatát.

A selejtezőcsoportok menetrendje magyar idő szerint:

Vasárnap:

Magyarország-Ukrajna (női) 8 ó

Magyarország-Japán (férfi) 11 ó

Hétfő:

Magyarország-Hongkong (női) 11 ó

Magyarország-Dánia (férfi) 14:30 ó

Kedd:

Magyarország-Koreai Köztársaság (női) 11 ó

Magyarország-Spanyolország (férfi) 14:30 ó

Szerda:

Magyarország-Horvátország (férfi) 8 ó

Magyarország-Koreai NDK (női) 11 ó

Magyarország-Németország (férfi) 14:30 ó

Csütörtök:

Magyarország-Franciaország (női) 8 ó

A helyosztókat jövő csütörtöktől vasárnapig rendezik.