Gepárdlábaim szuperhatalmat adnak

2010.05.25. 14:02
Aimee Mullins különös betegséggel született, egyik lábában sem voltak szárkapocscsontok, egyévesen térd alatt mindkettőt amputálni kellett. Speciális protézisével atletizál, volt már modell, színész is.

A fibular hemimelia nevű rendellenesség miatt úgy tűnt, a most 34 éves amerikai Aimee Mullins nem tud majd járni, életét tolószékben tölti. Az orvosok protézissel akarták járni tanítani, ehhez azonban térd alatt le kellett vágni a lábait.

Az akkor kétéves Aimee megtanult járni, sőt sportolt is: úszott, biciklizett, focizott és síelt a többi gyerekkel együtt. Először az 1996-os atlantai paralimpián figyelt fel rá a sajtó, 100 és 200 méteres futásban és távolugrásban is világcsúcsot döntött, speciális protézisét egy gepárd hátsó lábairól mintázták. A Georgetown Egyetemre járt, elnyert egy pályázatot, a Pentagonban dolgozhatott.

500x mullinslegs

1999-ben modellkedni kezdett, hogy bebizonyítsa, a művégtagokat nem elrejteni, hanem megmutatni kell, előadásain is ezt hangsúlyozza. "A protézisek a testem részei, azt szeretném, hogy az emberek csodálattal nézzenek rám emiatt." A People magazin eddig kétszer is beválaszotta a világ 50 legszebb embere közé.

Színésznői pályafutása 2002-ben kezdődött, a World Trade Center című filmben például riporternőt alakított.

500x mullinsrunning

A 2008-as pekingi olimpián a dél-afrikai Oscar Pistorius is hasonló protézisekkel szeretett volna indulni, de a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elutasította kérelmét. Mullins megelégedett paralimpiai sikereivel, az élet más területein próbál érvényesülni.