Óriási bravúr a férfi asztaliteniszezőink szereplése

2010.05.30. 11:19

Évtizedek óta nem volt olyan sikeres világbajnoksága a magyar asztalitenisz-csapatoknak, mint a vasárnap záruló moszkvai, s évek óta először nem elsősorban a női, hanem a férfiválogatott remekléséről szólt a torna. Harczi Zsolt együttese - amely két éve, Kínában 18. lett - azzal a céllal utazott a vb-re, hogy megőrizze első osztályú tagságát, ehhez képest több bravúrt bemutatva bejutott a legjobb nyolc közé. Hasonlóra legutóbb 27 éve, 1983-ban volt példa.

„Előzetesen úgy gondoltam, hogy ez a fiatal, lelkes csapat, egy-két rutinos játékossal kiegészülve mindenképpen képes a bennmaradásra. Annak, amit aztán végül elértünk, hogy a nyolcadik helyen zártunk, nem nagyon volt realitása - mondta az MTI érdeklődésére a szakember. - Abban persze reménykedtem, reménykedtünk, hogy az elmúlt évek munkája előbb-utóbb beérik, de hogy ez éppen most fog bekövetkezni, arra senki nem számított, én sem.”

A már több nagy tornát megjárt Pázsy Ferenc és Jakab János mellett az újonc Pattantyús Ádám és Kosiba Dániel alkotta a magyar együttest. Utóbbi egyértelműen a vb egyik nagy felfedezettje lett, miután nagyszerűen játszva több komoly skalpot is begyűjtött, s 18 éves kora ellenére oroszlánrészt vállalt a sikerből.

„Ha nincsenek előzetesen sérülések és más gondok otthon, akkor valószínűleg nem hárult volna ekkora feladat Danira, így azonban gyakorlatilag ő lett a második számú játékosunk - folytatta Harczi. - Azt természtesen már eddig is tudtam, hogy nagyon tehetséges játékos, a moszkvai produkciója azonban engem is meglepett. Úgy tűnik, pozitív hatással volt rá, hogy kulcsszerepet kapott, ettől gyakorlatilag szárnyalt.”

Az elmúlt évek, sőt évtizedek során általában az volt az elvárás a férfi asztalitenisz-válogatottal kapcsolatban, hogy egy-egy világversenyen jusson be az első osztályba, illetve tartsa meg ottani tagságát, mostantól azonban valószínűleg mindenki többet remél majd a csapattól.

„Egyáltalán nem vagyunk megijedve ettől, hiszen azért dolgoztunk, hogy ilyenek legyenek az elvárások. Állunk elébe” - zárta értékelését Harczi Zsolt. A Téglás Péter irányította női együttes legutóbb nagy bravúrral az ötödik helyen végzett a vb-n, most pedig azzal a céllal vágott neki a viadalnak, hogy a legjobb 12 közé kerüljön. Ezt sikerült is elérni, majd a folytatásban még két remek győzelmet aratott a Tóth Krisztina, Póta Georgina, Lovas Petra és Pergel Szandra alkotta gárda: előbb a tajvaniakon, majd az Európa-bajnok hollandokon kerekedett felül, így végül a hetedik helyen zárt, azaz a férfiakhoz hasonlóan alaposan túlteljesítette az előzetesen kitűzött célt.