Dragon Eb: 15 ország hajói Balatonkenesén

2010.06.01. 12:30

A hajóosztály történetében tavi versenyen ekkora mezőny még nem gyűlt össze, a hazai színeket pedig 12 egység képviseli - hangzott el az esemény keddi sajtótájékoztatóján. Az Eb hivatalosan szombaton kezdődik, az első futamokat hétfőn rendezik. Jövő péntekig összesen hét futamot szeretne lebonyolítani a szervezőcsapat, amelyet a kilencszeres Kékszalag-győztes Litkey Farkas irányít.

Ahhoz, hogy a külföldi indulók megismerjék a helyi szél- és hullámviszonyokat, kiváló alkalom a Dragon hajóosztály csütörtökön rajtoló magyar bajnoksága, ezért a legtöbb vitorlázó már az Eb-t megelőző napokban is Balatonkenesén tartózkodik majd. Mintegy 20-25 külföldi hajó áll rajthoz a nyílt ob-n. Az Eb két legnagyobb esélyese a többszörös világbajnok német Vincent Hoesch és honfitársa, az ukrán színekben induló Markus Wieser csapata. A magyarok közül a Gömbös Lóránd vezette Jampec szerepelhet a legjobban, itt a legénységet a Repülőhollandiban olimpiai bronzérmes Detre-testvérek alkotják. Detre Szabolcs szerint az első tízbe kerülés már bravúrnak számítana.

Wossala György, az Európai Vitorlás Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a dragonosok mezőnye több olimpiai hajóosztálynál erősebb, más hajóosztályokban olimpiai, vb- és Eb-érmet szerzett vitorlázók ülnek a háromszemélyes hajóban.