Az Everesten hagyták megvakult társukat

2010.06.03. 16:26
A brit férfi átmenetileg megvakult a csúcson, társai nem tudtak vele mit kezdeni, ezért otthagyták. Pár órával utána meghalt.

A 28 éves Peter Kinloch az összes kontinens legmagasabb csúcsát meg akarta mászni, a Himalája meghódítására május 25-én indult. Átmenetileg vakult meg a csúcs elérése után, a brit sajtó úgy tudja, hegymászás közben ez a problémája korábban nem jött elő, de mindennapi életében voltak előjelei. Társai azt mondják, ha megpróbálták volna lehozni, az egész csapat életét veszélyeztetik.

A hegymászóknál az oxigénhiány szövődményeként elő szokott fordulni vakság.

2010-ben eddig ő a negyedik, aki Kína felől mászik, de belehal a kalandba. Mivel a holttesteket ilyen zord körülmények között szinte képtelenség elszállítani, nem sok rá az esély, hogy tisztességes körülmények között temessék el.

A férfi három nappal azután halt meg, hogy egy 13 éves amerikai fiú minden idők legfiatalabbjaként ért a Mount Everest csúcsára.

Kinloch útja előtt azt mondta: "A Mount Everestnek nem véletlenül félelmetes a hírneve, még a legerősebb, legjobb hegymászókat is megállíthatja."