Kosiba 153 helyet javított a világranglistán

2010.06.03. 12:49

A vasárnap véget ért moszkvai csapat-világbajnokság után Kosiba Dániel, a torna nagy felfedezettje a 232.-ről a 79. helyre ugrott előre a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) világranglistáján - ez rekord az ITTF-rangsor történetében. A hazai szövetség (MOATSZ) csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott: a nőknél immár hárman is az első ötven között vannak (Tóth Krisztina a 25., Lovas Petra a 47., Póta Georgina pedig a 49.), a férfiaknál pedig Kosibán kívül Jakab János (69.) tagja az első száznak - erre hosszú ideje nem volt példa. A női válogatott a 81 csapat közül a hetedik, míg a férfi 109 induló mellett a nyolcadik helyen zárta a vb-t.

Szatmáry Kristóf, a MOATSZ nemrégiben megválasztott elnöke úgy fogalmazott: mindent elkövetnek, hogy ezek a kiváló eredmények a jövőben megismétlődhessenek, illetve még jobbak legyenek.

"Kicsit úgy érzem magam, mint aki jókor volt jó helyen, hiszen csak most érkeztem, és máris ilyen kimagasló teljesítményt nyújtottak a játékosok - mondta. - A tervekkel kapcsolatban azt mondhatom: az élsportot tekintve soha rosszabb folytatást, a tömegsportot és az utánpótlást pedig megpróbáljuk minél jobban megerősíteni, hogy a jó szerepléssel a jövőben se legyünk adósak."

Juhos József, a szövetség technikai igazgatója hangsúlyozta: miközben a világ számos országában honosított játékosokat foglalkoztatnak, a magyarok csak itthon született asztaliteniszezőkkel érték el eredményeiket.

"Mindezt ráadásul úgy, hogy szinte csúzlival megyünk a szárnyas rakéták ellen" - érzékeltette a hazai szövetség szűkös anyagi lehetőségeit.

A korábban korosztályos vb-ezüstérmes és Európa-bajnok, mindössze 18 éves Kosiba - aki 13 meccséből 8-at megnyert Moszkvában - azt mondta: élete eddigi legjobb versenyén van túl.
"Annak ellenére sikerült így, hogy éppen érettségizem, úgyhogy a vb előtt nem nagyon tudtam edzeni. Viccelődtünk is egymás között, hogy mi lett volna, ha még készülni is tudok" - árulta el a fiatal dabasi sportoló, aki ősztől a német másodosztályban folytatja a pályafutását, de edzeni a világ élvonalához tartozó Borussia Düsseldorf játékosaival, köztük Timo Boll-lal fog.

A magyar csapat tagjainak legfrissebb világranglistás helyezése (zárójelben a vb előtti állapot):
Nők:
25. (27.) Tóth Krisztina
47. (67.) Lovas Petra
49. (72.) Póta Georgina
162. (181.) Pergel Szandra
Férfiak:
69. (81.) Jakab János
79. (232.) Kosiba Dániel
142. (123.) Pázsy Ferenc
274. (-) Pattantyús Ádám