Pars Krisztián mégsem olimpiai ezüstérmes

2010.06.10. 17:46
Minden idők leghosszabb doppingügyét zárta le a svájci székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróság. A pekingi olimpián doppingoló fehérorosz kalapácsvetők utolsó - eljárási, műhibára vonatkozó - fellebbezését elfogadta, Pars Krisztián így marad a negyedik helyen.

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) majdnem 22 hónappal a pekingi olimpia kalapácsvető versenye után kihirdette a végleges, megfellebbezhetetlen végeredményt: helyt adott a fehéroroszok fellebbezésének, így Pars Krisztián mégsem lép elő ezüstérmessé. A magyar atléta marad a finálé negyedik helyezettje.

A CAS honlapján közölt döntés értelmében a Pekingben második Vagyim Gyevjatovszkij és harmadik Ivan Tyihon - akiket doppingvétségen értek - egyaránt visszakapja érmét, amelytől még 2008 decemberében fosztotta meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB).

Az akkori határozat szerint a második helyre az eredetileg negyedik Pars, a harmadikra pedig a döntőben ötödik japán Murofusi Kodzsi lépett előre.

A magukat ártatlannak valló fehérorosz dobók 2009 januárjában nyújtották be fellebbezésüket a CAS-hoz.

A magyar küldöttség így tíz éremmel zárt: 3 arany mellett 5 ezüstöt és két bronzot szerzett.

A két fehérorosz versenyzőről már 2008 szeptemberében kiderült, hogy a megengedettnél magasabb volt a tesztoszteronszintjük.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a német Thomas Bach vezetésével már decemberben lezárta az ügyet, törölte a két érmes eredményeit. A bizottság egyértelműen vétkesnek találta őket, vagyis nem önhibájukon kívül lett magasabb a hormonszintjük.

Pars itthon már megkapta az ezüstért járó 18 millió forintot.

Gyevjatovszkij és Tyihon meghallgatására – fellebbezésük után - 2010 januárig kellett várni. A belorusz olimpiai szövetség mindvégig bízott ártatlanságukban, ezét nem küldte vissza az érmeket. Schmitt Pál MOB-elnök is sürgette a NOB-nál az érmek elvételét, de Jacques Rogge elnök semmitmondó választ küldött.

A fehéroroszok svájci ügyvédcsapatot béreltek állítólag, akik megtalálták a rést a pajszon, a pekingi labor eljárási hibát vétett, bár egyelőre nem tudni, mit.

Pars Krisztián korábban azt nyilatkozta, épp ezért tart itt a kalapácsvetés, most az MTI-től tudta meg a döntés részleteit. "Ezek után mi szükség van a doppingellenőrzésre? - tette fel a kérdést az atléta, aki undorítónak nevezte a határozatot. - Nem tudok mit mondani, meg voltam győződve róla, hogy én kapom az ezüstérmet, hiszen egyértelműen pozitív lett a két fehérorosz versenyző doppingtesztje. Nem tudom, hogyan utazzak el ezek után egy külföldi versenyre, szerintem a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot is hatalmas presztízsveszteség érte a döntéssel."

Gyulai Márton, a hazai szövetség főtitkára a döntés előtt két órával nagyon visszafogott volt, mintha érezte volna, hogy nem véletlenül húzódik még a NOB szerint is egyértelmű ügy.

"Mélységesen le vagyok sújtva, hogy ilyen megtörténhet. Elcsaltak tőlünk egy érmet, vállalom ezt a kijelentést. Úgy látszik, leadhat valaki pozitív doppingmintát következmlnyek nélkül. Eddig nem osztottak nekünk lapot, mostantól rajtunk a sor, elkeseredésünkben beperüljük a pekingi labort. A japánok, Murofusi miatt nyilván támogatnak minket. A NOB-ot figyelmen kívül hagyták, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynükséget is, ilyenre azért talán egy esetben volt példa. A fehéroroszok, miután megkapták a kétéves eltiltásukat, szintén keresettel élhetnek, mennyi mindentől, elsősorban pénztől estek el. Nem lesz ennek vége" - összegzett.

"Megdöbbentő, hogy egy magyar versenyzővel ilyesmi történhet. Úgy látszik, ennyivel erősebb a fehérorosz sportdiplomácia. Gyevjatovszkijt és Tyihont egyértelműen pozitív doppingmintával mentették fel, míg annak idején tőlem azért vették el az aranyérmet, mert nem szolgáltattam elég mintát" - mondta Fazekas Róbert diszkoszvető.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője elmondta: sajnálatos az eset, a pekingi labor hibázott, és reméli, hogy a labor ellen a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a NOB megteszi a szükséges jogi lépéseket.

"Olvastam a jelentést. A CAS indoklása szerint egyértelműen eljárási hiba történt. A labor nem az előírt nemzetközi szabványok szerint járt el, nem tudta szabályosan végigvinni az úgynevezett izotóparány-mérést, különböző fázisokban beleavatkozott az eljárásba, és ha úgy tetszik: nem tudta bebizonyítani, hogy a fehérorosz sportolók szervezetében a tesztoszteronszint emelkedése egy tiltott anyag szedésének következménye. Nem kell összeesküvés-elméleteket gyártani, ez nem a magyarok, és nem Pars Krisztián ellen irányult, hogy nem lett a magyar atlétáé az olimpiai ezüstérem."