125 éves az UTE: emléktábla-avatás szerdán

2010.06.15. 15:47

Szerdán ünnepli 125. születésnapját az 1885. június 16-án alapított Újpesti Torna Egylet (UTE), s ebből az alkalomból emléktáblát avatnak a klub megalakulásának helyszínén, az újpesti Piac téri iskolánál. A lila-fehér egyesületet az akkoriban még Budapesten kívüli nagyközségben helyi lakosok, név szerint Goll János, Berényi Antal, Székely-Sonnenfeld Ábris és Ugró Gyula alapították, s megalakulását hivatalosan június 16-án mondták ki az újpesti Piac téri iskola egyik tantermében. A klub jelszava az Egység, Épség, Egyetértés lett. Első elnöknek Gollt választották meg.

Az UTE hamarosan már 78 tagot számlált, majd az 1885-ös országos tornaversenyen az újpesti gárda már szerepelt és az egyik kategória győztese lett. A klub az elmúlt 125 év alatt folyamatosan nőtt, s mára az ország egyik legnagyobb sportegyesülete lett, tagjai a legtöbb olimpiai pontot szerezték, s a játékok történetében eddig 38 újpesti sportoló nyert aranyérmet. Újpesten jelenleg 16 szakosztály működik, közülük az egyik legnépszerűbb a története során 20 magyar bajnoki címet és nyolc kupasikert gyűjtött labdarúgócsapat.

„Manapság elsősorban az utánpótlás-nevelésre fordítjuk a hangsúlyt, amelyben támogat minket az újpesti önkormányzat, már csak azért is, mert számukra lényeges, hogy a IV. kerületben élő gyerekek minél többet mozoghassanak - mondta el az MTI-nek Őze István klubigazgató. - Sajnos azt kell mondanom, hogy egyre kevesebb olimpiai bajnokunk lesz, az anyagi források ugyanis szűkösek, illetve a létesítményeink helyzete és mennyisége sem megfelelő ahhoz, hogy versenyzőink komoly eredményeket érhessenek el a világversenyeken. Szeretnénk az utánpótlásbázist is bővíteni, jelenleg körülbelül 3000 gyerek sportol az UTE-ban, de ahhoz, hogy ezt a létszámot jelentősen növelni tudjuk nem rendelkezünk elég létesítménnyel.”

Őze hozzátette, a jubileumot minden szakosztály a maga módján is megünnepli, ugyanakkor a 125. évforduló alkalmából május 13-án nyitották meg a Stadionok metrómegálló melletti Sport Agorában azt a kiállítást, amely az UTE történetét mutatja be, s amely október végéig, péntek kivételével naponta 10 és 17 óra között látogatható.

A tárlaton a szakosztályok életét bemutató tablók láthatók - köztük az 1960. március 9-i AC Milan-Újpesti Dózsa futballmeccset beharangozó plakát - a vitrinekben pedig az egykori versenyzők személyes tárgyait és sporteszközeit lehet megtekinteni. A jubileumi eseménysorozat zárásaként pénteken nagyszabású rendezvényt tartanak a Megyeri úti sportpályán a klub egykori és jelenlegi tagjainak részvételével.