7 magyar aranyat vár Európa az úszó-Eb-n

2010.06.15. 16:09
A szuperdresszek januári betiltása után az eredmények visszatérnek a hét vagy nyolc évvel ezelőtti szintre, de a fejlődés nem áll meg, 2012-re már újra világcsúcsok lehetnek. Kiss László kapitány szerint legalábbis ez a forgatókönyv megvalósulhat. A szakember úgy véli, a budapesti Eb-n hét érem reális, a hét arany túlzó.

Négy év után újra, augusztus kilencedikétől úszó Európa-bajnokságot rendez Budapest. A magyarok 2006-ban két aranyérmet szereztek – Cseh László 200 és 400 vegyesen -, most ezt Kiss László kapitány szerint megduplázhatjuk.

Az európai szövetség (LEN) magazinja ezúttal is megszavaztatta a szakírókat, szövetségi vezetőket, melyik számot, ki nyeri. Az összesített mérleg imponáló a magyarokra nézve: a szakemberek hét aranyat várnak, ezzel a németek mögött a második helyen lennénk.

„Hallottam én is, hogy hetet jósolnak nekünk, de a jóslás az egyik másik szakma. Mi az úszással foglalkozunk. Nem mondom, hogy nem jó érzés, hogy ilyen kimagasló teljesítményt várnak tőlünk, de ez inkább a hazai víznek szól.

"Úgy hozták össze a hetet, hogy Lacika megnyeri a két vegyes számot, Hosszú Katinka szintén, ő 200 pillangón is elhoz egy aranyat. Úgy számolhattak, hogy a vb-n mindhárom számban ő volt a legjobb európai. 200 vegyesen akár kettős magyar siker is lehet, mert Verrasztó Evelyn is kiváló formában van. Gyurta Daninak is odaadták az erősebbik, a 200 mell mellett a rövidebbik számot is, amelyiken a hétvégén legyőzte a négyszeres olimpiai bajnok japán Kitadzsimát.

Cseh László az olimpián második lett 200 pillangón, de itt most ezen a távon nem indulhat, annyira feszes a program, és a 200 vegyes természetesen előnyt élvez nála. Egy biztosnak látszó éremmel tehát nem számolhatunk. Én maradok azért a négy aranynál. A hét érem viszont abszolút reális, még úgy is, hogy az ifjúsági olimpiára elutazik a küldöttségünk az Eb ideje alatt. Minden hátráltató tényező ellenére ritka erős válogatottunk van, és még váltóban is nyerhetünk érmet, hiszen a lányok 4x200 gyorson igen erős” – fejtette ki Kiss.

Úgy gondolja, a dresszek kivonásával három négy másodperccel lesznek gyengébb idők közép és hosszú távon, de 100 gyorson is visszaesnek két másodperccel az eredmények.

„A francia Alain Bernard például tíz kilót fogyott le, a nagy izmok most már inkább hátráltatják az úszókat, mert a dressz megtartotta őt a víz felszínén, de most már erre nem számíthat. Tyler Clary, aki tavaly feltűnt, most körülbelül tizenöt másodperccel fog gyengébben úszni 400 vegyesen, ha még fejlődik is. A mieinket nem érheti hátrány ugyanakkor, mert egyikük sem volt igazán kigyúrt és izmos, mi mindig a technikára helyeztük a hangsúlyt” – magyarázta.

Kiss hozzátette, világcsúcsok idén nem várhatóak, de 2012-re az úszás dinamikus fejlődése miatt már újra lehetnek, akkor lesznek veszélyben a dresszben elért eredmények.

Vagyis az úszás fejlődése semmiképp sem áll meg, most visszamentünk az időben hét vagy nyolc évet, de ez két év alatt, ha nem is könnyen, behozható.

Gyurta Dániel edzője, Széles Sándor azt taglalta, hogy vigyázni kell a százas fejlődésére, nehogy a kétszáz hátrányára váljon. „Daninak mégiscsak a 200 az erőssége, ezért bízom benne, hogy Budapesten a római formáját hozza és nyer.”

A hazai szövetség elnöke, Gyárfás Tamás bejelentette, a főváros a 2015-ös világbajnokság rendezési jogáért harcba száll, Orbán Viktor miniszterelnök biztosította a pályázat támogatását, és talán végre felépülhet egy fedett uszoda, mert enélkül nem is lehet pályázni.

Gyárfás arról is beszélt, hogy az Eb jegybevételének felét az árvízkárosultak kapják. Augusztusra a gyalogosoknak megnyitják a Margit-hidat, így onnan megközelíthető lesz a Hajós Alfréd Uszoda. Az Eb döntőire a legolcsóbb jegyek 2100 forintba kerülnek, míg bérleteket 6500 forinttól lehet vásárolni.

A legjobb férfi és női magyar úszó egy Mercedest kap egyéves használatra.