Gémesi György 12 pontos javaslata a sportnak

2010.06.16. 13:49

A hosszú távú fejlesztés érdekében partnereivel közösen 12 pontban foglalta össze a sporttal kapcsolatosan legfontosabbnak vélt feladatokat a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ), amely a javaslatcsomagot már el is küldte az illetékes miniszternek és államtitkárnak.

Gémesi György, az NSSZ elnöke az elképzelésekről szóló dokumentum bemutatásakor tartott szerdai sajtótájékoztatón remélte, hogy javaslataikról - melyek között szerepelnek a sport szervezeti irányítására és finanszírozására, valamint az állami feladatok és a média szerepének meghatározására vonatkozó felvetések - tárgyalhatnak majd a kormánnyal, azokat sikerül elfogadtatni.
A javaslatcsomagot a Nemzeti Sportszövetségé mellett a sporthoz kötődő hat szervezet, intézmény, a Magyar Diáksport Szövetség, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség, a Magyar Sporttudományi Társaság, a TF, azaz a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara, a Sportegyesületek Országos Szövetsége, illetve a Magyar Szabadidősport Szövetség képviselői írták alá.
Az egyik legfontosabb feladat a készítők szerint az állam, az önkormányzatok és a civil szféra feladatainak pontos meghatározása a sportfinanszírozás és működtetés területén. A pontok között szerepel az utánpótlás-nevelés középtávú terve meghatározásának és végrehajtásának, a "Sportoló Nemzet" népegészségügyi, egészségfejlesztő program összeállításának igénye.
A javaslatcsomag kitér a létesítményfejlesztés szükségességére, a mindennapos testedzés feltételrendszerének kialakítására, a sportszakemberképzés modernizálására. A dokumentum összeállítói a sporttudományi kutatás fejlesztését egy országos sporttudományi, sportegészségügyi és sportorvosi központ létrehozásával vélik megoldhatónak. A hazai rendezésű nemzetközi sportesemények állami támogatási rendszerét, kijelölését pedig - amint azt rögzítik - előre meghatározott elvek alapján konszenzussal kell kialakítani.
Gémesi György külön kiemelte: sportbarát jogszabályi környezetet kell teremteni a sportba kerülő legális, féllegális források rendezésére, és a médiumok területén is törvényi szabályozásra van szükség, például annak kimondására, hogy a közszolgálati televíziónak kötelessége legyen minden sportággal foglalkoznia.