Tyson Gay többet nem dumál

2010.06.16. 10:34

Tyson Gay, a világ második leggyorsabb embere le akarja győzni Usain Boltot, a 100 és a 200 méter világcsúcstartóját, ám ezzel kapcsolatban többet nem tervez hangzatos kijelentéseket tenni: „Tyson Gay vagy megmutatja, vagy fogja be a száját” - nyilatkozta a 2007-es szabadtéri világbajnokságon mindkét sprintszámban győztes amerikai vágtázó magáról. A világ második legjobb százas (9.69 mp) és harmadik 200-as (19.59 mp) idejét futó atléta legutóbb a tavalyi, berlini vb 100-as döntőjében futott a jamaicai sztár ellen, s egy tizeddel elmaradt tőle.

Az, hogy idén mikor találkoznak először, még kérdéses. Az eredeti tervek szerint a múlt szombati, New York-i Gyémánt Liga-versenyen csaptak volna össze, ám mindketten sérüléssel bajlódtak az utóbbi hetekben, ezért egyikük sem indult.

Gay 2007 óta egyetlen szezont sem tudott végigversenyezni, mindig kisebb sérülések hátráltatták, a pekingi olimpián például már a 100 m elődöntőjében kiesett, de a tavalyi vb-n is csak a klasszikus sprintszámot tudta vállalni. Idén május közepén minden idők legjobb kanyar nélküli 200-as eredményét (19.41 mp) futotta Manchesterben, azóta azonban megint heteket kellett kihagynia térdfájdalmai miatt. Jelen állás szerint az amerikai vágtázót július 2-án Eugene-ben láthatják legközelebb a rajongók, ahol a Gyémánt Liga-versenyen kedvenc távján, 200 méteren áll rajthoz.

„Természetesen le szeretném győzni Boltot. Ő most a legjobb, nagyszerű sportember, akinél minden egyben van, de azért ő sem fut mindig 9.5-ös százat. Látok esélyt - mondta a 27 éves sportoló. - Ugyanakkor úgy érzem, mindkét távon sok van még bennem, nem hoztam ki magamból a legjobba.”