Hétszáz milliós plusztámogatást kap a MOB

2010.06.18. 15:18

Czene Attila aláírta az összes sportszövetség állami támogatásáról elkészített szerződéseket, így a sportágak hozzájuthatnak az állami támogatáshoz - derült ki a Magyar Olimpiai Bizottság pénteki elnökségi ülésén, amelyen a sportért felelős szakállamtitkár vázolta a kormányzat elképzeléseit. A MOB tájékoztatása szerint elhangzott, hogy az előző esztendőkben az olimpiai felkészüléstől elvont összeget visszakapja a versenysport: a plusz 700 millió forintos támogatás a MOB számlájára érkezik.

Az elnökség a konkrét elosztási javaslatról a későbbiekben határoz, azt ugyanakkor Schmitt Pál elnök indítványát elfogadva már most kikötötték, hogy ezt a plusz forrást a londoni eredményesség maximalizálását szem előtt tartva használják fel, azaz elsősorban azon sportágak, egyesületek, műhelyek részesülnek majd belőle, amelyek éremesélyes olimpiai kerettagokkal rendelkeznek.

A grémium döntött arról, hogy a londoni olimpia előkészítő bizottságának vezetésével az elnökség tagjai közül az atlantai olimpiai bajnok Kovács Istvánt bízzák meg, míg a csapatvezetői tisztséget 2012-ben is Molnár Zoltán főtitkár látja el. A testület elfogadta a szingapúri ifjúsági olimpiára utazó delegáció névsorát: a küldöttség fővédnökségét Egerszegi Krisztina és Gyulay Zsolt látja el, a fiatalokat július 30-án, az Uránia filmszínházban búcsúztatják ünnepélyes keretek között.

Az elnökség jóváhagyta a Bay Béla edzői ösztöndíj-programról készült jelentést: a MOB saját forrásból az elmúlt egy évben 52 szakembernek garantált havi nettó 100 ezer forintos jövedelmet. A MOB elnöke megfontolásra ajánlotta, hogy az érkező 700 milliós plusztámogatás terhére további 48 edző váljon a program részesévé, azaz a nyártól 100 szakember élvezze a MOB támogatását.

Schmitt Pál végül arról tájékoztatta az elnökség tagjait, hogy jövő héten Lausanne-ban személyesen találkozik Jacques Rogge NOB-elnökkel, akit tájékoztat a magyar sportban végbemenő változásokról, az ifjúsági olimpia honi előkészületeiről, valamint egyeztet vele arról, milyen további lépésekre van kilátás a fehérorosz kalapácsvetők, illetve Pars Krisztián pekingi ezüstérmének ügyében.  • Hírek
  • Bankszámla