Emőke
-4 °C
9 °C

A birkózó Kiss Balázst egy évre tiltották el

2010.07.05. 14:03
A világbajnok, 96 kg-os kötöttfogású márciusban akadt fenn egy doppingellenőrzésen.

A Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) egy évre eltiltotta Kiss Balázst, a tavaly világbajnok birkózó 2011. március 18-ig nem versenyezhet.

Kisst március 19-én, versenyen kívül ellenőrizték a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szakemberei, mintájában a hormonantagonisták és modulátorok közé, az S4-es csoportba tartozó aromatáz inhibitort találtak.

Ezt a szert táplálék-kiegészítőkben szokták tartalmazni, és - amint azt az Magyar Birkózó Szövetség is jelezte - Kiss szervezetébe is egy ilyen készítménnyel került, erről pedig orvosok és jogászok segítségével írt levélben tájékoztatták a FILA fegyelmi bizottságát.

„A szövetség továbbra is a versenyző mellett áll, és mindent elkövet, hogy az eltiltás egy részét felfüggesszék” - nyilatkozta a büntetés ismeretében Hegedűs Csaba, a magyar szövetség elnöke.

A BVSC 29 éves versenyzője tavaly szeptemberben a magyar birkózósport 25. világbajnoki címét szerezte meg, 2007-ben pedig Európa-bajnoki bronzérmes volt. Mostani eltiltása a jövő évi Európa-bajnokságig lejár, ott már versenyezhet.