Adószabály-módosítást szorgalmaznak Angliában

2010.07.14. 15:02

Adószabály-módosítást kezdeményez az Egyesült Királyság Atlétikai Szövetsége (UKA), miután Usain Bolt olimpiai és világbajnok sprinter hétfőn azt mondta, a magas adó miatt nem áll rajthoz a Gyémánt Liga-sorozat londoni állomásán augusztusban. A világcsúcstartó jamaicai futó azért döntött a visszalépés mellett, mert ügynöke arról tájékoztatta, hogy fellépti díjából komoly adót kell fizetnie a brit fővárosban.

„Sajnálatos, hogy két évvel a hazánkban sorra kerülő olimpia előtt az itteni sportszerető emberek nem láthatják élőben ezt az elképesztően tehetséges sportolót - áll az UKA szerdai közleményében. - Mindamellett az adózás minden egyesült királyságbeli sporteseményt érint, ezért folytatjuk a munkát, mert szeretnénk olyan megoldást találni, amely biztosítja többek között Bolt jelenlétét is a jövőbeli rendezvényeinken.”

A szervezet a közleményben hozzáteszi: a labdarúgó Bajnokok Ligája-sorozat, valamint a 2012-es londoni olimpia felmentést kapott az érvényben lévő adótörvények betartása alól, s az UKA is ezt igyekszik elérni. Azt nem lehet tudni, hogy Bolt mennyi pénzt kapott volna a londoni szervezőktől, azt viszont igen, hogy pénteken, a párizsi Gyémánt Liga-viadalon 250 ezer euróért térdel rajtgépbe 100 méteren.