Két súlyos sérült a pamplonai bikafuttatáson

2010.07.14. 18:31

Ketten súlyosan megsérültek és összesen tízen kerültek kórházba szerdán az idei év nyolcadik, egyben utolsó bikafuttatásán Pamplonában, a San Fermín fesztiválon.

A legrosszabb állapotban egy 23 éves chilei férfi került kórházba, akit mellkasán és jobb combján szúrt át egy hatmázsás állat. Egy 19 éves spanyol férfit a hónaljánál nyársalt fel egy bika. A futás összesen tíz ember számára végződött a kórházban, a Vöröskereszt munkásai pedig összesen 59 sérültet számoltak össze. Az utolsó volt az idei legvéresebb futam.

Az évente megrendezett kilencnapos fesztivál ideje alatt minden nap reggel nyolckor hat bikát és számos szelíd vezérökröt engednek ki Pamplona szűk, középkori utcáira. A kolompokkal felszerelt ökrök feladata, hogy összetartsák a csapatot és egyenletes tempót biztosítsanak. A 825 méter hosszú szakaszon több száz vakmerő férfi fut együtt az állatokkal, hogy eltereljék őket az arénába, ahol esténként bikaviadal keretében ölik meg őket a torreádorok.

Az utolsó futtatás volt az idei fesztivál leghosszabb futása: a hajsza 4 perc 23 másodpercig tartott, mivel az utolsó bika legalább háromszor visszafordult, nem kis riadalmat okozva ezzel az összegyűlt tömegnek.

A bikafuttatás mellett egészéjszakás ünneplések is vannak a fesztiválon. Évente több tízezren érkeznek Pamplonába az egész világról, hogy részesei lehessenek az ünnepnek. 1924 óta tizenöt ember vesztette életét.