Gusztáv
-4 °C
1 °C

Gördeszkások vonultak fel Budapesten

2010.07.17. 21:49

A hőség ellenére is több százan vettek részt a budapesti gördeszkás felvonuláson. A mintegy 8 kilométeres útvonalon végigguruló fiatalok a sport népszerűsítése mellett arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy ellentétben a többi európai fővárossal, Budapest belvárosában még mindig nincs gördeszkázásra alkalmas pálya.

Az Erzsébet térről szombat délután 5 órakor indult menet a fél úttestet elfoglalva, rendőri kísérettel gurult végig a Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca - Szemere utca - Szent István körút - Nyugati tér - Váci út - Dózsa György út - Hősök tere útvonalon a Közlekedési Múzeumhoz.
A felvonulás itt deszkás piknikké alakult, a Petőfi Csarnok mellett lévő beton focipályán felállított gördeszkás elemeken bemutatókat és pénzdíjas versenyeket rendeztek a profi sportolók.

"Magyarországon mintegy háromezer ember űzi rendszeresen ezt a sportot, de sokkal többen vannak azok, akiknek otthon porosodik a deszkája" - mondta az MTI-nek Dezső András, a deszkás piknik szervezője. "Szeretnénk megmutatni, hogy ez a sport ugyanolyan hasznos, mint például a kerékpározás, és nemcsak amolyan utcagyerekeknek való, kártékony dolog" - tette hozzá.

A gördeszkásokat sokan azért nem szeretik, mert deszkájukkal tönkreteszik az útpadkákat, padokat és a különböző tereptárgyakat. Ez azért fordulhat elő, mert Budapesten még mindig nincs a deszkások számára kialakított hely, ahol másokat nem zavarva gyakorolhatnának.
A szervezők elmondták, hogy a deszkás trükkökhöz szükséges elemek, akadályok is mindössze néhányszázezer forintból beszerezhetők. A deszkások általában a 18 évnél fiatalabb korosztályból kerülnek ki, ezért az érdekérvényesítési lehetőségeik sem jelentősek. Sokan, akik szeretik ezt a sportot, azért kénytelenek abbahagyni, mert nincs továbblépési lehetőség, ráadásul mindenhonnan elzavarják őket.

Prágában és Barcelonában - ahol elfogadják a deszkásokat - kiépített pályáik is vannak. Ezekben a városokban már beindult a deszkás turizmus, a sok külföldi mellett nem csupán a fiatalok űzik ezt a sportot, hanem harminc és negyven év feletti deszkásokkal is lehet találkozni - hangsúlyozta Dezső András.