Százötvennél is többen úsztak Pakstól Kalocsáig

2010.07.17. 15:56

Mindenki szerencsésen partot ért Kalocsánál a IX. Daróczy-virtus 152 nevezője közül. A mezőny Paksról indult és 15 kilométert tett meg a Dunában úszva. A leggyorsabb úszó alig több mint két óra alatt teljesítette a távot - tájékoztatta az MTI-t Decsi Béla, a program egyik résztvevője.

Decsi Béla, aki eddig minden alkalommal végigúszta a távot, azt mondta, hogy nem megterhelő, hanem üdítő volt az idei Daróczy-virtus.

Idén közepes vízállásnál, minden eddiginél magasabb levegő- és vízhőmérsékletnél vágtak neki a távnak az úszók Paks és Kalocsa között. Elsőként Tóth Andrea ért partot két órával és egy perccel indulás után, és akadt olyan is, aki három és fél óra alatt tette meg a távot.

A Daróczy-virtus nem verseny, hanem teljesítménypróba, amely újabb, különleges lehetőséget nyújt a nyíltvízi távúszás kedvelőinek - mondta Gyulai János főszervező. Programjukkal - azon túl, hogy feltöltődést jelent a résztvevők számára - azt szeretnék hirdetni, hogy a paksi atomerőmű környezetbarát üzem. A virtuskodók ugyanis Pakstól délre úsznak, az atomerőmű "hűtővízében", azaz azon a szakaszon, ahol visszabocsátják az erőműből a hűtéshez korábban kivett vizet.

A XIX. században a Paksy-Daróczy család Uszódon csárdát épített. 1886 augusztusában a Daróczy bárók barátaikkal úgy döntöttek, úszva látogatják meg a csárdát - olvasható a paks.hu oldalon. A Daróczy-virtussal erre az eseményre is emlékeznek a szervezők.