A férfi öttusa válogatott elmaradt a várakozástól

2010.07.21. 12:35

A női csapat túlteljesítette az elvárást, a férfi válogatott szereplése viszont elmaradt a várakozástól a kedden véget ért debreceni öttusa Európa-bajnokságon, amelyen a magyarok két arany- és egy ezüstéremmel a németek mögött második helyen végeztek az eredményességi rangsorban.

A fiatal női együttes túlteljesítette az elvárásokat. A Gyenesei Leila, Tóth Adrienn, Kovács Sarolta összeállítású magyar csapat második lett a hagyományos versenyben, majd megnyerte a váltóviadalt. Egyéniben sem volt messze egy dobogós helyezés, Gyenesei ötödik, Tóth pedig hetedik lett.

A férfiaknál minden számban éremszerzés volt a célkitűzés, de a csapatba jelölt három versenyző közül csak kettő jutott a döntőbe. Ezzel együtt juthatott volna érem, akár kettő is, a lövészettel kombinált futásnak ugyanis a harmadik, negyedik, illetve hatodik helyről vágott neki Marosi Ádám, az egyéni induló Németh Róbert és Kasza Róbert. Ezúttal viszont mindhárman gyengébben teljesítettek riválisaiknál és jócskán visszacsúsztak.

„Nem tanulta meg még a mezőny precízen ezt a versenyzési formát, ezért nagy a mozgás az élcsoportban - mondta az MTI-nek szerdán Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. Ez egyrészt jó, mert több ország is sikeres lehet, másrészt rossz, mert nehéz előre számolni az eredményekkel. Egy-két év múlva viszont szerintem már nagyon magas színvonalú versenyekre kerülhet sor, addigra ugyanis a mezőny kitapasztalja, mit is kell csinálni a kombinált számban.”

A szakvezető egyértelmű pozitívumként értékelte a női csapat jó szereplése mellett azt, hogy a férfi váltó győzött a gyenge egyéni eredmények után.

„Ez a csapat már évek óta együtt versenyez, még junior korukban is volt ilyen, hogy egyéniben semmi nem jött össze, aztán egymásért küzdve simán nyerték a váltót. Így történt most is. Nem számolgatták, ki hány tust adott, hány akadályt vert le, hanem mindig az volt, hogy most így állunk, innen kell tovább folytatni.”

A debreceni helyszínek - az Oláh Gábor utcai sportcsarnok, a sportuszoda és a Gyulai István Atlétikai Stadion - jó feltételeket biztosítottak a versenyek lebonyolításához, ugyanakkor a reméltnél kevesebb néző látogatott ki az eseményekre.

A válogatott tagjai számára a hét második fele pihenéssel telhet, aztán máris kezdődik a többhetes felkészülés a szeptember eleji, kínai világbajnokságra. Amint arra a kapitány kedden este, az utolsó eredményhirdetést követően utalt, jó, hogy magyar váltósikerekkel ért véget az Európa-bajnokság, mert így - főleg a férfiak esetében - nem rossz emlékkel kell nekivágni az újabb edzéseknek, illetve a következő megmérettetésnek, a világbajnokságnak.