Golf British Open, második nap

2010.07.21. 17:25

Közel 16 órán át folyt a játék St. Andrews-ban pénteken az Open Championship második napján, de harminc játékosnak így sem sikerült befejeznie a fordulót. A délutáni a hatalmas szélben, ami miatt egy órára fel is kellett függeszteni a játékot, a par is ritka eredmény volt, a dél-afrikai Louis Oosthuizen tekintélyes, öt ütés előnnyel várhatja a folytatást.

Esővel kezdődött a nap St. Andrews-ban, de akárcsak egy nappal korábban, most is azok jártak sokkal jobban, akik reggel játszhattak, délután ugyanis olyan hatalmas erejű keresztszél fújt, hogy sokszor a greenen nyugvó labdát is elmozdította. Emiatt egy órára felfüggesztették a játékot, a döntés helyességét sokan kétségbe vonták, mert a szél később sem hagyott alább. A nehézségekre jellemző, hogy a felfüggesztés előtt és után beérkezett játékosok átlageredménye között öt ütés különbség volt.

Ilyen körülmények között a 18 lyukat senki nem tudta par alatt teljesíteni, míg Louis Oostruizen a reggeli esőben 67-et játszott, és mivel csütörtökön is ő volt az egyik legjobb, látszólag megnyugtató különbséggel, öt ütéssel vezeti a mezőnyt. A 27 éves dél-afrikai még sosem volt hasonló helyzetben major bajnokságon.

Szokás, hogy egy szeniorkorú játékos jól szerepel a British Openen, idén ez Mark Calcavecchia lehet, aki második féltávnál, a harmadik három angol: Lee Westwood, Paul Casey és Steven Tiley, ám utóbbinak még nyolc lyukat teljesítenie kell a második fordulóból.

A 63-mal major csúcsot beállító Rory McIlroy-nak nehéz délutánja volt, 17 ütést romtott és 80-at játszott egyetlen birdie nélkül, így lett a három ütés előnyből 11 hátrány egy nap alatt. Tiger Woods is a nagy szélben volt kénytelen játszani, ráadásul több mint hat órán át, mégis leginkább a gurításai miatt bosszankodhat, mind a négy bogey-ja háromputt miatt született, ezzel együtt -4-en áll és továbbra is esélyes a győzelemre.

A hatodik helyen -5-ös eredménnyel kilencen állnak, köztük a US Open bajnoka, Graeme McDowell, Retief Goosen, Miguel Angel Jimenez, a délutáni legjobb 18 szakaszos eredményt 72-vel elérő Sean O’Hair, valamint a múlt havi Brit Amatőr Bajnokság győztese, a koreai Jin Jeong is, aki fantasztikusan játszott 17 lyukat par alatt egy ütéssel teljesített a legnehezebb körülmények között.

Mivel még sokan nem fejezték be a második kört, nem lehet biztosan állítani, de a cutot nagy valószínűséggel +1-nél fogják meghúzni. Sok sztáron, Padraig Harringtonon, Ernie Els-en, Justin Rose-on, Jim Furyken és Geoff Ogilvy-n azonban az sem segítene, ha egy ütéssel még feljebb menne a határ, számukra biztosan véget ért a verseny.

Akárcsak Tom Watsonnak, az élő legenda utoljára versenyzett az Old Course-on, a nagyoktól már megszokott módon a Swilcan hídon intett búcsút a nézőknek, akik nagy ovációval búcsúztak az ötszörös Open-bajnoktól.