Hetedikek a magyar veterán atléták az Eb-n

2010.07.25. 11:50

Az összesített éremtáblázaton a hetedik helyen végeztek a magyar szeniorok a szombaton befejeződött, 17. veterán atlétikai Európa-bajnokságon, Nyíregyházán. A 41 ország több mint háromezer sportolójának részvételével megtartott versenyt Németország nyerte 152 aranyéremmel, őket Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország, Oroszország és Finnország követi.

A viadalon összesen 35 ország ért el dobogós helyezést, közöttük a magyarok a hetedik helyen végeztek 57 éremmel, melyből 20 arany, 21 ezüst és 16 bronz. A legjobb egyéni teljesítményt a nőknél a 40 évesek korcsoportjában versenyzett Deák Katalin nyújtotta. Ő négy számban - tízpróbában, hármasugrásban, 80 méteres gátfutásban és távolugrásban - szerzett aranyérmével, illetve egy második hellyel kiemelkedett a hölgyek mezőnyéből.

A magyarok egyik, alighanem legsikeresebb száma a szombaton megrendezett maratoni futás volt, melyben a férfiak mezőnyében egy-egy ezüst- és bronzérmet szereztek a honi szeniorok, ráadásul a 40-es korcsoportban Magyarország nyerte a csapatversenyt: az Esső András, Kovács András és Sebestyén Zoltán alkotta hármas győzött. A nők egyéniben egy-egy aranyat és bronzot szereztek, a csapatversenyben pedig a Bakó Mónika, Lessner Veronika és Szunyog Erika alkotta trió állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

A verseny tíz napja alatt az európai sportdiplomaták is Nyíregyházán tartózkodtak, itt tartotta közgyűlését az Európai Veterán Atlétikai Szövetség (EVAA). A tanácskozáson a küldöttek egyhangúlag elfogadták a 2014-es Eb helyszínéül a törökországi Izmirt. A következő jelentős eseményt egyébként az egyesült államokbeli Sacramentóban tartják meg jövőre, ahol veterán atlétikai világbajnokságot rendeznek.

A nyíregyházi Városi Stadionban megtartott szombati záróünnepségen helikopterek hozták el, és ejtőernyősök adták át a következő kontinensviadal szervezőinek a szövetség zászlaját; 2012-ben a német-lengyel-cseh határ menti városokban rendezik meg a veterán atlétikai Európa-bajnokság versenyeit.