Atlétikai-Eb: német győzelem a női sprintben

2010.07.29. 22:14

A tavalyi világbajnoki címe után csütörtökön a barcelonai atlétikai Európa-bajnokságon is győzni tudott férfi hármasugrásban Phillips Idowu. A női sprinterek klasszikus számát, a 100 métert a német Verena Sailer nyerte meg.

A brit Idowu idén eddig nem remekelt, így a viadal legnagyobb esélyese egyértelműen a francia Teddy Tamgho volt, aki idén már 17,98 méterig jutott, de a világranglistán a második és a harmadik eredmény is az övé. A fináléban azonban a francia nagyon hullámzóan, kifejezetten rosszul versenyzett, Idowu ugyanakkor világbajnokhoz méltóan, 17,81 méteres egyéni csúccsal nyert. Tamgho 17,45-ös eredménye csak a bronzéremhez volt elég, miután az athéni olimpián második román Marian Oprea 17,51-gyel megszerezte a második helyet.
Női 100-on Sailer 11.10 mp-cel óriási versenyben győzött, mindössze egy századdal megelőzve a francia Véronique Mangot. A harmadik helyet a szintén francia Myriam Soumaré szerezte meg 11.18-cal.
Férfi tízpróbában nem mindennapi versenyt produkáltak az atléták, a kétnapos verseny utolsó száma, az 1500 méter előtt mindössze öt pont volt a különbség a francia Romain Barras és a holland Eelco Sintnicolaas között. Így a középtáv döntött, melynek egészen az utolsó kanyarjáig együtt haladtak, ekkor a francia robbantott, a holland pedig nem tudta tartani a lépést. Barras végül 8453 ponttal lett első, Sintnicolaas 8436-tal második. A harmadik helyet a fehérorosz Andrej Kraucsanka szerezte meg.
Férfi magasugrásban kettős orosz siker született: Alekszander Susztov 2,33 méterrel nyert, a nagy esélyes, Ivan Uhov pedig 2,31-gyel lett második.

Női gerelyhajításban kisebb meglepetésre a három döntőbe jutott német dobó közül a leggyengébbnek tartott Linda Stahl győzött (66,81 m), mögötte honfitársa, Christina Obergföll és az olimpiai bajnok cseh Barbora Spotakova végzett.