Lemaitre 28 éve az első fehér Európa-bajnok 100-on

2010.07.29. 11:35

Huszonnyolc év óta Christophe Lemaitre az első fehér bőrű Európa-bajnoka a férfi 100 méteres síkfutásnak - emelik ki kontinensszerte a beszámolók annak kapcsán, hogy a klasszikus vágtaszám szerda esti döntőjében a francia sprinter nyert jóval esélyesebbnek ítélt riválisai előtt.

A 20 esztendős, Aix-Le-Bains-i születésű atléta 10.11 másodperces, az ellenszéllel együtt is meglehetősen közepes idővel győzött a barcelonai Eb-n, ám ez is elegendő volt a gyenge napot kifogó ellenfelekkel, köztük az Európa-csúcsot (9.86 mp) tartó portugál Francis Obikweluval, és a doppingbüntetése leteltével karrierjét újrakezdő, szintén 10 másodpercen belüli teljesítményre képes brit Dwain Chambersszel szemben.

Lemaitre rosszul rajtolt, utána viszont annál káprázatosabban finiselt, s hét századnyi előnnyel diadalmaskodott az egyformán 10.18-cal célba ért négyes "üldözőboly" előtt.

„Nem tudtam, hogy én nyertem, erről csak akkor bizonyosodtam meg, amikor a célban oldalra pillantva se balról, se jobbról nem láttam senkit magam mellett - nyilatkozta a francia vágtázó, aki érzékeltette, hogy önbizalom dolgában sem áll rosszul: - Teljesítettem azt, amiért Barcelonába jöttem: enyém lett az aranyérem!”