Fazekas Róbert bronzérmes az atlétika-Eb-n

2010.08.01. 21:34
A 2002-ben Eb-győztes, olimpiai aranyától megfosztott Fazekas Róbert harmadik helyen végzett diszkoszvetésben a barcelonai atlétika-Eb-n. A magyar versenyző idei legjobbjával ért oda a harmadik helyre.

Fazekas Róbert bronzérmet nyert diszkoszvetésben a barcelonai atlétikai Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján.

Az 2002-ben Eb-győztes versenyző idei legjobbjával, 66,43 méterrel végzett a harmadik helyen. Győzött a lengyel Piotr Malachowski (68,87) a világbajnok német Robert Harting (68,47) előtt.

A 2003-ban vb-2., majd a 2004-es olimpiai aranyától megfosztott Fazekas meglepetésre végzett dobogón, mivel a magyar csapat ebben a számban az ötkarikás második Kővágó Zoltántól várta az érmet, aki kiesett a selejtezőben.

Fazekas 64,30-cal első teljesítette a selejtezőszintet, a fináléban 64,84-gyel kezdett, ezzel már az első sorozattól a harmadik helyen állt a világbajnok német Robert Harting (68,33) és Piotr Malachowski (65,84) mögött. Az olimpiai és vb-második lengyel a második körben 68.87-tel átvette a vezetést, s mint kiderült, ez volt a győztes dobás.

Fazekas a folytatásban előbb csak egy centit javított, aztán viszont 66,43-mal, idei legjobbjával megerősítette harmadik helyét. Innentől a legjobb nyolc folytathatta, s a 2004-es olimpiai első helyétől doppingvétség miatt megfosztott magyar versenyzőre az ötkarikás címvédő, észt Gerd Kanter tűnt a leginkább veszélyesebbnek, aki 65,38-cal a negyedik helyen állt. Kanter ugyan kétszer is tudott javítani, de csak 66,20-ig jutott.

Fazekas egy rontás után 64,65-tel folytatta, majd 66,15-tel fejezte be. Utolsó dobását már érmesként hajthatta végre, 2003 után állhatott újra világversenyen dobogóra. Az élen a helyzet nem változott, Malachowski visszavágott Hartingnak a tavalyi vb-döntőben elszenvedett vereségért.

"Titkon bíztam benne, hogy érmes lehetek, s abban reménykedtem, hogy 67-68 métert is tudok dobni" - nyilatkozott Fazekas. - De nem vagyok elégedetlen, ahhoz képest, hogy tavaly ilyenkor még a műtőasztalon feküdtem, ez szép siker." A 35 éves atléta hozzátette, bár gerincstabilizációs műtétje után gyorsan elkezdte az edzéseket, márciusban még futni sem tudott.

"A tréningeken Adrián (Annus Adrián készítette fel Fazekast az Eb-re - a szerk.) adogatta fel nekem a diszkoszt, mert nem tudtam lehajolni. Szeretném innen folytatni, egészségesen felkészülni a következő idényre, s megnyomni a következő két-három évet."

Fazekas a 2002-es Eb-aranya után a 2003-as vb-n ezüstöt szerzett, majd következett az ominózus 2004-es athéni olimpia, ahol a kalapácsvető Annus Adriánnal együtt doppingvétség miatt megfosztották az első helytől. Eltiltásának letöltése után meglepetésre nyolcadik lett a pekingi olimpián.