Megkapta az engedélyt a világkörüli útra készülő tizennégy éves vitorlázó

2010.08.02. 13:37

A régóta várt bírósági engedély után egy héttel világkörüli útra indul a tizennégy éves Laura Dekker, hogy ő lehessen a Földet egyedül körbehajózó legfiatalabb vitorlázó.

A fiatal holland lány szerda reggel indul útnak édesapjával a Den Osse nevű holland kikötőből Portugáliába, onnan pedig majd egyedül folytatja az utat Guppy nevű hajójának fedélzetén. Arról, hogy Portugáliából mikor indul tovább, Laura Dekker egyelőre nem írt blogján. Egy éven át küzdött azért, hogy engedélyezzék rekordkísérletét - a gyermekvédelmi hatóságok szerint ugyanis túl fiatal egy ilyen vállalkozáshoz.

Az illetékes utrechti bíróság október végi ítéletében júliusig a gyermekvédelmi hatóság felügyelete alá helyezte a lányt, hogy elejét vegye egy esetleges próbálkozásnak. A hatóság kérvényezte a felügyeleti idő meghosszabbítását, ennek azonban július 27-i ítéletében nem adott helyt a bíróság: Laura álma így valóra válhat.

A vitorlázó az elmúlt időszakban keményen dolgozott, hogy alaposan felkészüljön minden lehetséges balesetre: elsősegélyórákat vett, megtanulta saját kezűleg összevarrni sebeit, és leküzdeni az alváshiányból eredő problémákat.

A korrekordot jelenleg az ausztrál Jessica Watson tartja, aki májusban két nappal 17. születésnapja előtt fejezte be a világkörüli utat: ő 210 nap alatt hajózta körbe a Földet.

Laura Dekker úgy tervezi, hogy két év alatt teljesíti a távot, így 2012 nyarán érkezik vissza Hollandiába.