Török Ferenc olimpiai bajnok öttuásázó 75 éves

2010.08.02. 14:53

Kedden ünnepli 75. születésnapját az olimpiai bajnok Török Ferenc, a '60-as évek öttusa aranycsapatának tagja.

Előbb atletizált, majd háromtusázott, és csak később váltott öttusára. 1961-ben, Moszkvában mutatkozott be világbajnokságon, a kétszeres olimpiai bajnok Németh Ferenc sérülése után került a csapatba. Vb-ken tíz érmet - közte négy aranyat - szerzett. Tokióban (1964) egyéni olimpiai bajnok lett, a csapattal pedig harmadikként zárt, majd Mexikóvárosban (1968) Balczó Andrással és Móna Istvánnal győzött.

"Természetesen a tokiói egyéni aranyérem és a csapat hatéves veretlensége a legszebb emlékem a sportpályafutásomból. Nem igazán bánt, hogy egyéniben nem sikerült világbajnoki aranyérmet szereznem, mert a '64-es olimpiai győzelmem mindent helyettesít. Inkább a '60-as római olimpia hiányzik, akkor már csúcsformában voltam, de eltiltás miatt nem vehettem részt a játékokon. Előző évben a csapat fegyelmezetlen volt az amerikai túrán, és Ferdinandy Gézával együtt én vittem el a balhét" - mondta.

A montreali játékok után, 1976-ban lett szövetségi kapitány, és szakvezetőként 1988-ban ért fel a csúcsra, amikor a szöuli olimpián győzött egyéniben Martinek János, illetve a Martinek, Mizsér Attila, Fábián László összeállítású csapat. "Erre az időszakra is nagyon szívesen emlékszem vissza, de persze teljesen más élmény volt, amikor az ember "gyerekei" nyertek, mint amikor saját maga versenyzett" - tette hozzá, megemlítve még, hogy szakmai pályafutását is sikeresnek értékeli, és a magánélete is jól alakult. "Sikeres ügyvédi pálya áll mögöttem. Van három nagy gyerekem, kilenc unokám, meg egy nyolcéves kislányom."

Kapitánykodása után az öttusa-szövetség elnöke, a nemzetközi szövetség alelnöke, a MOB elnökségének tagja volt, pályafutásáért Juan Antonio Samaranch volt NOB-elnöktől Olimpiai Érdemrendet vehetett át.
"Jelenleg vendég vagyok a sportágban. Alapvetően nem értek egyet a felkészülési rendszerrel, én a központi felkészítésben hiszek, de nem akarok vitatkozni a klubokkal. Így a középtávú tervem az, hogy a kislányomat legalább érettségiig fel tudjam nevelni. Természetesen fontos az egészség: reggelente elolvasom az újságban a halálozási rovatot, és ha nem vagyok benne, elmegyek dolgozni."