16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Meghalt egy svéd alpinista a K2 megmászása közben

2010.08.06. 14:34

Életét vesztette egy svéd alpinista pénteken a Pakisztán területén található, 8611 méter magas K2-csúcs megmászása közben. Fredrik Ericsson svéd hegymászó péntek reggel halt meg, miután több mint ezer métert zuhant. A mellette haladó osztrák Gerlinde Kaltenbrunner, aki a világ egyik legjobb női alpinistájának számít, megszakította útját, és két-három másik hegymászó társával együtt elindult visszafelé.

Az expedícióban szintén részt vevő, de kőomlás miatt már csütörtökön visszainduló Ralf Dujmovits - aki Kaltenbrunner férje - számolt be a tragédiáról, és elmondta, hogy felesége már épségben eljutott az egyik pihenőhelyig. A hegymászók haladását végig nehezítette az erős havazás és a gyakori lavinák.

A 39 éves Kaltenbrunnernek már csak a K2-csúcs megmászása hiányzik ahhoz, hogy elmondhassa: az alpinizmus történetében ő a harmadik nő, akinek sikerült meghódítania mind a 14 nyolcezer méter feletti csúcsot.
A Himalájához tartozó Karakorum hegységben található K2 a világ második legmagasabb hegycsúcsa, és meredek oldalai, valamint a szélsőséges időjárási körülmények miatt sokkal veszélyesebbnek számít, mint a nála 237 méterrel magasabb Mount Everest. Egy 2007-ben megjelent német tanulmány szerint a csúcsot meghódítani akarók 24 százaléka nem éli túl az expedíciót.

A K2-t a hegyet 1856-ban elsőként feltérképező, de a csúcsra feljutni nem tudó angol geológus, Godwin Austen után Mount Godwin Austennek is nevezik, de a helybeliek egyszerűen csak a "hegyek királyának" hívják. A félelmetes csúcs megmászása legelőször két olasz alpinistának sikerült 1954-ben.  • Tippek
  • Hírek