Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

4 év alatt európai szintű lesz a hazai sport

2010.08.10. 10:54
Már jövőre is lényegesen több pénzt kap a magyar sport, egy év múlva pedig elérhető az európai átlag, a bűvös egy százalék a költségvetésből.

A kormány pár év alatt az európai szintre, azaz egy százalékra szeretné növelni a sport részesedését a teljes költségvetésből - jelentette ki Czene Attila sportpolitikai ügyekért felelős államtitkár a Duna Tv Sportaréna című hétfő esti műsorában.

Az emelést úgy szeretnék elérni, hogy már a jövő évi büdzsében a mostani 0,4 százaléknál legalább 0,1 százalékkal több legyen a sport részesedése. A folyamatos emelésekkel így négy-hat év alatt lehetne elérni az európai színvonalat.

Czene Attila a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára  (Fotó: Kovács Attila)
Czene Attila a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára (Fotó: Kovács Attila)

A tervről már Orbán Viktor is beszélt az év elején, mi több, már a 2006-os Fidesz-programban is szerepelt.

Czene elmondta, egycsatornássá kívánják tenni a sportfinanszírozást. Éppen a napokban egyeztetett a miniszterelnökkel arról, hogy ennek első lépéseként a köztestületek számát a jelenlegi ötről kettőre csökkentik.

Már folynak a tárgyalások arról, hogy a paralimpikonok szervezete a Magyar Olimpiai Bizottságba (MOB), a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége (FONESZ) és a Nemzeti Szabadidősport Szövetség (NSZSZ) pedig a Nemzeti Sportszövetségbe (NSSZ) tagozódna. Az államtitkár hangsúlyozta: szeretné, ha a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Igazgatóság (NUPI) és vele együtt az utánpótlásprogramok a jövőben is az állami sportirányítás felügyelete alá tartoznának. Ez a kérdés azonban még függőben van, és az is elképzelhető, hogy az olimpiai sportágak mellett ezt a területet is a MOB felügyeli majd.

A közelmúltban elfogadott adócsomag részeként a társasági adókedvezményeken keresztül néhány kiemelt sportág plusz piaci forrásokhoz juthat. A klubok és a szövetségek ezeket a pénzeket utánpótlás-nevelésre, a tárgyi feltételek és a létesítményhelyzet javítására, valamint személyi kifizetésekre fordíthatják. Czene véleménye szerint ezek a változások, valamint a sportnak visszaadott 700 milliós költségvetési támogatás pozitív hatásai már a londoni olimpiáig jelentkezhetnek.

A magyarországi úszó Európa-bajnokság kapcsán kijelentette: nem akar nagy terhet rakni a magyar versenyzőkre, de négy-öt aranyérem megszerzését reálisnak látja, Cseh Lászlót, Gyurta Dánielt, Verrasztó Evelynt, Jakabos Zsuzsannát és Hosszú Katinkát tartja esélyesnek.

"Tudom, hogy Katinka a hétfőinél jobb eredményre is képes 400 vegyesen. Szerintem titkon világcsúcsot szeretett volna úszni, és kicsit elgörcsölte, de hátra még van két erős száma, amelyeken javíthat" - tette hozzá bizakodóan az államtitkár, aki úszóként olimpiai bajnoki címet szerzett 1996-ban, Atlantában.