Egységes úszószövetséget szeretne a Debreceni Sportcentrum igazgatója

2010.08.10. 13:08

"Risztov Éva hősies teljesítményt nyújtott az úszó Európa-bajnokság balatonfüredi nyíltvízi számában, így teljességgel megdöbbentettek bennünket az őt ért méltatlan kritikák a Magyar Hosszútávúszó Szövetség főtitkárának részéről" - mondta keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján Orendi Mihály, a Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezető igazgatója, aki egységes úszószövetség létrehozását szeretné.

Orendi Mihály leszögezte: a sajtóban néhol megjelent állításokkal ellentétben fel sem merült, hogy a DSC-SI sportolója, Risztov Éva elindul az 5 km-es nyíltvízi úszás csapat számában. "Sportszakmai abszurditás lett volna egy 10 km-es egyéni szám másnapján elindulnia a csapatszámban" - mondta az ügyvezető. Megítélése szerint világklasszis teljesítmény egy több mint kétórás úszószám végén, mindössze 9,5 másodperccel lemaradni a győztestől, így Risztov Éva visszatérése a versenyszerű sportba sikeresnek mondható.

Szerinte a Magyar Hosszútávúszó Szövetség szakmai hibák sorozatát követi el, így egyértelműen hiba volt kiválnia a nagy szakmai odafigyeléssel dolgozó, Gyárfás Tamás vezette Magyar Úszó Szövetségből. A hosszútávúszó szövetségnek jelenleg nincsenek megfelelő versenyzői, nincs versenyrendszere, azaz nem életképes. Előfordult, hogy egy országos bajnokságról bennünket néhány nappal korábban értesítettek, ráadásul ott olyan távú számokban indítottak versenyt, amely eltér a nemzetközi versenyekétől - sorolta Orendi az általa kifogásoltakat. Hozzátette: "ez idáig nem sikerült éves szakmai tervet kicsikarni a szövetségtől, az olimpiai ciklustervről már nem is beszélve." Ezek mellett a szövetségi marketingmunka is komoly kívánnivalókat hagy maga után - fogalmazta meg véleményét Orendi Mihály.

A Risztov Évát ért vádakra Orendi Mihály és a sportoló edzője, Vajda Tamás közösen reagálva leszögezte: egy 10 km-es egyéni szám mentálisan és fizikailag is rengeteget kivesz egy sportolóból, így megdöbbentette őket, hogy a szövetség főtitkára, a szövetségi kapitány - aki a verseny után velük nem is találkozott - kritizálta a versenyzőt, amiért nem indult el csapatban.

A korábban normálmedencében többek között vb-ezüstérmes Risztov Éva a sajtótájékoztatón a jövőről szólva elmondta: célja dobogós helyezés elérése a 2012-es londoni olimpián, amely a jelenlévők egyöntetű véleménye szerint csakis a sportolók és a szövetség összefogásával teljesülhet.