Pénteken kezdődik Szegeden a 11. egyetemi evezős-világbajnokság

2010.08.11. 13:20

Huszonkilenc ország közel négyszáz versenyzője vesz részt a Maty-éri központban pénteken kezdődő 11. egyetemi evezős-világbajnokságon, melyen két kivételével mind a tizenhárom versenyszám indul magyar egység.

A háromnapos versenyen a regisztrációk alapján a 78 futamban 139 egység áll rajthoz - mondta Hédi Csaba, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség főtitkára a szerdán a helyszínen rendezett sajtótájékoztatón. Hozzátette: a legnépesebb a magyar küldöttség, és az európai országok mellett többek között az Egyesült Államokból, a Dél-afrikai Köztársaságból, Ausztráliából, Kanadából, Kínából is érkeznek sportolók.

A Maty-éri pályán - ahol huszonegy éve rendeztek utoljára evezős világbajnokságot - pénteken délelőtt kezdődnek el a selejtezők, a tizenhárom döntőt pedig vasárnap délelőtt rendezik.

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) 32 olimpiai sportága közül az evezős világbajnokság az egyik legnépesebb és legnagyobb rendezvény.

Ott Zsuzsa, a Magyar Evezős Szövetség főtitkára elmondta, a vb-t hazai válogatók sora előzte meg, és így két egység híján mind a tizenhárom versenyszámban sikerült versenyképes csapatot kiállítani. A szövetség nagy bizalommal várja a női egypárevezős számokat, Szabó Katalin és Hajdú Zsuzsa szereplését, és komolyak az elvárások a férfi kormányos nélküli kettessel szemben is.

A verseny egyik főszervezője a Szegedi Tudományegyetem, amely férfi kormányos nélküli négyesben saját egységével képviseli a magyar színeket. Ott Zsuzsa közölte, a vasárnapi döntőket nemcsak a helyszínen, hanem a szövetség honlapjának élő videóközvetítésén is nyomon követhetik az érdeklődők.