Ezüst: mintha majdnem meglenne a lány

2010.08.12. 11:24
A hazai pálya győzelme is volt Cseh Lászlóé, 200 vegyesen hatalmas versenyben verte vissza az osztrák Markus Rogan hajráját. Négy éve is ő szerezte az Európa-bajnokság első magyar aranyérmét, sorrendben háromszoros Eb-győztes, ennyiszer nyert Darnyi Tamás is.

Az osztrák Markus Rogan 2004-ben megnyerte a madridi Eb-n a 200 vegyest - Cseh László előtt -, de már akkor is inkább hátúszónak tartották, az olimpián nyert is két ezüstöt.

Aranyat soha nem tudott nyerni vb-n vagy olimpián, és 2010-ben visszatért a 200 vegyeshez, mert véget akart vetni az ezüstkorszaknak. Úgy gondolta, hogy Cseh Lászlót ezen a távon meg lehet fogni Budapesten. Ezért beáldozta a 100 méteres hátúszást, visszalépett, üzent is Csehnek, és magabiztos nyilatkozatokat tett az elődöntő után, miszerint nem hajtotta ki magát teljesen, és győzelemre készül.

Az Eurosport szakértői szerint az Eb legnagyobb versenye Cseh és közötte volt, a szakembereket viszont meglepte, hogy a magyar háton jobb volt nála.

Mellen ugyanakkor meglátszott Roganon, hogy a japán világcsúcstartó Kitadzsimával készült fel, mert nagyon megközelítette a magyar címvédőt. „Az egész évet erre áldoztam, mind a 365 napot, és ne tudjátok meg, milyen hosszú volt a felkészülés. Mégis csak ezüst lett belőle. Hogy örüljek neki? Miért? Mi a jó abban, ha majdnem megszerzel egy lányt, ha csak majdnem van meg az arany. Semmi, mert az ezüst” – érzékeltette csalódottságát az osztrák.

Turi György elismerte, hogy neki is hevesen dobogott a szíve a hajrában. „Lacikáé biztosan jobban dobogott, mint az enyém, de a helyén volt neki. Ne kérdezzenek még a fő számáról, a négyszáz vegyesről, mert az úszónak az a fő száma, amit megnyer” – viccelődött Cseh edzője.

„Érdekes dolog ez, mert belülről nem éreztem annyira szorosnak, mint mikor visszanéztem, és kívülről láttam a versenyzésem. Ez a belső tréningnek is a része, hogy jobbnak látom magam, mint amilyen vagyok” – értékelt Cseh.

„Markus igazán megizzasztott, de legyőzni nem tudott. Megfogadtam az utolsó öt másodpercben, ha beleszakadok, akkor sem adom át az első helyet. Az időm (1:57.73) elmaradt attól, amit még a textiles korszakban úsztam, de most a győzelem volt a lényeg. A közönség morajlása fantasztikus volt, éreztem a vízben, és ebben a sikerben benne volt a közönség is. Maradéktalanul elégedett lehetek. Most a teher lejött rólam, számomra ez a döntő volt a mérce, bízom benne, hogy a vasárnapi négyszázas döntőben egy felszabadult, könnyed és ami ennél fontosabb: gyors Cseh Lacit láthatnak" - összegzett.