Mindenki Gayre figyel majd a Gyémánt Ligában

2010.08.12. 15:20

A két jamaicai sztár távollétében minden figyelem Tyson Gayre irányul majd az atlétikai Gyémánt Liga sorozat kétnapos londoni állomásán, melyen az egyetlen magyar Kővágó Zoltán lesz, aki versenyben van a férfi diszkoszvetés összetett első helyéért.

A 100 és a 200 m 2007-es amerikai világbajnoka jó hangulatban, és kiváló formában várja az angliai versenyt, az utóbbi hetekben ugyanis legyőzte két legnagyobb riválisát, a jamaicai Usain Boltot és Asafa Powellt is. Londonban egyikükre sem lesz gondja, mivel a világcsúcstartó, olimpiai bajnok Bolt néhány nappal azután, hogy a múlt csütörtökön simán kikapott Gay-től, sérülésére hivatkozva jelezte, hogy befejezte a szezont, míg Powel még nem épült fel korábbi sérüléséből, és szerdán visszalépett a versenytől.

A pénteken, 100 méteren rajtoló Gay legnagyobb ellenfele minden bizonnyal honfitársa, Walter Dix lesz, akivel szemben van némi törleszteni valója, ugyanis ő az egyetlen, akitől az idén kikapott, igaz, 200-on lett második mögötte július elején Eugene-ben.

A férfi diszkoszvetés pontversenyében a barcelonai Európa-bajnokságon meglepetésre a selejtezőben kiesett Kővágó 11 pontjával a második az Eb-győztes lengyel Piotr Malachowski mögött, ám hátránya mindössze három pont, mely a hátralévő két versenyen még ledolgozható. Az első helyre a lengyelen kívül reálisan már csak a magyarnak van esélye, miután az olimpiai bajnok észt Gerd Kanter 6 ponttal áll a harmadik helyen, és ahhoz, hogy Malachowskit utolérje, mindkét versenyen győznie kellene - úgy, hogy közben a jelenlegi első egyetlen pontot sem szerez, vagyis mindkétszer lemarad a dobogóról.

A 14 állomásból álló GYL minden versenyén az 1-8. helyezettek részesülnek pénzdíjban, a győztesek 10 ezer dollárt kapnak, de pontokat csak a versenyek első három helyezettjei kapnak. A pontverseny végső győztesei egy-egy 80 ezer dollár értékű, négykarátos gyémánttal gazdagodnak.