Tudtam, már csak dühből is behúzza Evelyn

2010.08.12. 22:24
Ilyen még nem volt az úszó Európa-bajnokságok történetében: három aranyat nyertünk egy nap alatt. Váltóban 56 éve volt magyar siker, Gyurta Dániel pedig imponálóan versenyzett 200 mellen. Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn egymás gyötrése, és egy brutális hajrá után összekapta magát, és a váltóban már együtt örülhettek.

Hihetetlen, ez volt a leggyakoribb szó, ami elhangzott a Széchy Tamás uszodában, miután Hosszú őrült hajrában, öldöklő küzdelemben megelőzte 200 vegyesen Verrasztó Evelynt, majd alig több egy óra után, mindketten, még egyszer a maximumot adták ki magukból – Mutina Ágnes és Dara Eszter mellett -, és aranyéremre hozták be a 4x200-as női váltót.

Az 1952-es olimpián, valamint az 1954-es Európa-bajnokságon nyert utoljára magyar váltó, azóta nem sikerült ütőképes csapatot kiállítania a magyar úszósportnak.

Akkor a 4x100 volt a magyar szám, most a kétszáz, ám azt, hogy milyen nehéz négy kiváló úszót összeszedni, jól példázza, hogy mindössze nyolc ország indult el a versenyben, a specialistának gondolt olaszok nem neveztek, míg a négy éve győztes németek a negyedikek lettek.

Nehéz elképzelni, milyen lelkiállapotban versenyezhetett Verrasztó Evelyn, aki miután egy századdal veszített, másfél órával később a váltóban már nem hagyta, hogy a franciák is megfosszák élete első felnőtt Eb-győzelmétől.

„Micsoda nap” – ujjongott a 90 perc alatt két Európa-bajnoki aranyat szerző Hosszú Katinka, aki szerint „ez azért nagyon durva volt, de biztos voltam benne, hogy Evelyn még egyszer nem követi el ugyanazt a hibát, vagyis a benyúlása tökéletes lesz. Már csak dühből is behúzza. Mondtam is a többieknek, hogy nyerni fogunk. Valahonnan tudtam, amikor az utolsó ötvenre fordult, hogy nyer."

Az úszónő elmesélte, hogy a kapitány, Kiss Laszló még a verseny előtt annyit mondott nekik: nem akar terheket rakni rájuk, de szerinte képesek a győzelemre. Először majdnem elájultam, amikor ezt hallottam tőle, de hát igaza volt.”

Az Amerikában tanuló versenyző hozzátette még, hogy Evelynnel húzzák egymást, és nemcsak a kamerák miatt mondta azt, hogy jobban örült volna, ha mindketten aranyérmesek 200 vegyesen, teljesen őszintén gondolta.

„Mind a négyen kellettünk ehhez a sikerhez, mert mind a négy résztáv fontos volt, mégha esetleg kívülről nem is úgy tűnt. Nem tudtam, hogy ilyen régen nyert utoljára magyar váltó, ez külön büszkeség” - összegzett, és kicsit elpirult, mert nem mindig jutottak eszébe a magyar kifejezések.

Hosszú Katina hétfőn világbajnoki címvédőként még csak második lett 400 vegyesen. „Ma már nem számít, mi volt hétfőn, igaz, kedden nem ébredtem túl boldogan az ezüstérem után. Most már tudom, nem maradt elég erőm a gyorsra, mert a mellen, ha csak egy apróság nem stimmel, akkor nagyobb energia kell a leúszásához. Nekem nem stimmelt akkor valami. Technikáztunk az edzőmmel, Pass Ferenccel még ma délelőtt is, és az jót tett.”

„Mivel nincs a 200 pillangón mellúszás, ezért nincs probléma, jó esélyeim vannak, azt hiszem” – vázolta fel, mi várható tőle vasárnap.

Pass annyit mondott, egy tanítványa egy másodpercet javult a 200 vegyes ötven melles résztávján, épp erre volt szükség ahhoz, hogy nyerhessen. „Amerikában másként úszik, mint amit itthon tanult. Ez okozta a problémát, de leginkább az, hogy az első nap még nem tudott kellőképpen ráhangolódni a versenyre. Nem volt dráma utána, abszolút bíztam benne, mert tudtam, hogy ez az eredmény kijöhet belőle.”

"Azt mutattad a verseny előtti melegítésnél, hogy az aranyra leszünk jók? Szólhattál volna előre, mert akkor nem izgulok" - ezek már Dara Eszter szavai, aki az elején kiúszta magát - neki kicsit hosszú a kétszáz, általában százon úszik -, és a végére már nem maradt ereje, ekkor másfél másodperc volt a hátrány. A második váltás után volt második a négyes, egyébként mindig első.

Gyurta magabiztos aranya

Gyurta Dániel egy éve a római világbajnokságon őrült hajrával, egy századdal szerezte meg az aranyérmet. Most élmény volt nézni őt, kifogástalan stílussal uralta a kétszáz méteres mellúszást.

Eddig hozzászokhatunk, hogy az ő hajrája a leggyorsabb az egész világon, ennélfogva az idegbajos befejezéshez. Most azonban tanári módon úszott, száznál már átvette a vezetést, és a második százon ennek ellenére ő volt a leggyorsabb, maradt ereje a táv második felére is.

A kapitányt lenyűgözték az úszók

Fantasztikusan jól sikerült versenynapon vagyunk túl - magyarázta Kiss László kapitány. - Kezdve Gyurta Dániel elképesztően magabiztos győzelmétől a két lányunk, Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn 200 vegyesen vívott hősies párharcán át női gyorsváltónk évtizedek óta várt sikeréig, mondhatom: le vagyok nyűgözve. Dani azt hozta, amit vártam, vártunk tőle: magabiztosan, szépen és technikásan is, jól, egyenletes erőbeosztással úszott 200 mellen, tényleg világbajnokhoz méltóan győzött. Katinka és Evelyn küzdelme hihetetlen izgalmakat, és ami még lényegesebb: kettős magyar sikert hozott. Az igazán szép az lett volna, ha ebben a számban két aranyérmesünk van. Így, hogy Katinka nyert, a 400 vegyesen elveszített aranyát a sors visszaadta, miközben Evelyntől meg elvette. De utána éppen Evelyn volt az, aki befejező emberként Európa-bajnoknak hozta be a 4x200 méteres váltónkat, és neki is lett estére aranyérme. Nagyszerű napot zártunk, le a kalappal mindenki előtt, a felkészítő edzők előtt is"

„Azt hiszem, a Széles Sándor vezette team jó munkát végzett, mert a testvérem, Gergő 1500 gyorson és nyolcszázon is döntős, nekem pedig sikerült győznöm. Fizikálisan bárki roppant erős tud lenni, abban nincs semmi különösebb kunszt, Peking után azonban váltottunk, másféle edzésmódszerekkel edzünk, fejben rengeteget készültem erre a versenyre, és nem hiába” - mondta Gyurta.

„Dani még a pekingi olimpián sem volt erős ahhoz, hogy egy megfelelően erős százat menjen, és bármennyire is jó hajrája, azért pszichésen mindenképpen megviselte, hogy általában öten előtte voltak a százas fordulónál, és minduntalan fel kellett zárkóznia. Most ez a helyzet változott, reméljük így marad, és mostantól ez a versenyzési stílus lesz a sajátja" - nyilatkozta az edzője.

Széles nem tudta megmondani, hogy az idén már betiltott csodadresszekben Gyurta milyen eredményre lett volna jó. "Az egy másik szakma, ezért nem tudok rá válaszolni. A dresszben úszott eredményt ugyanakkor be kell lőni célnak, és ha azt sikerült teljesíteni, vagyis másfél másodperccel a mostaninál is jobbnak lenni, akkor nagyon jó eredményt érhetünk el. Mindenki tudja, mire gondolok, két év múlva olimpia jön."

Gyurtának volt egy gyengébb periódusa, edzője erre is kitért. "Furcsa, de visszatérő téma még mindig, hogy mi történt 2006-ban, szeretném ezt már lezárni. Az edző mindig jól érzi, mire képes a tanítványa, és akkor éreztem, hogy nem lesz jó Dani, nem is jutott az elődöntőbe. Azóta eltelt négy év, Pekingben kiválóan versenyzett, tavaly vb-t nyert. Most Európa-bajnokságot. Ennél többet pedig nem lehet.”

Jegyzőkönyv:

800 m női gyors, Európa-bajnok:
Lotte Friis (Dánia) 8:23.27 p
2. Ophelie-Cyrielle Etienne (Franciaország) 8:24.00
3. Federica Pellegrini (Olaszország) 8:24.99
200 m női vegyes, Európa-bajnok:
HOSSZÚ KATINKA (Magyarország) 2:10.09 p
2. VERRASZTÓ EVELYN (Magyarország) 2:10.10
3. Hannah Miley (Nagy-Britannia) 2:10.89
200 m férfi mell, Európa-bajnok:
GYURTA DÁNIEL (Magyarország) 2:08.95 p
2. Alexander Dale Oen (Norvégia) 2:09.68
3. Hugues Duboscq (Franciaország) 2:11.03
...8. MOLNÁR ÁKOS (Magyarország) 2:12.76
100 m női hát, Európa-bajnok:
Gemma Spofforth (Nagy-Britannia) 59.80 mp
2. Elizabeth Simmonds (Nagy-Britannia) 1:00.19
3. Jenny Mensing (Németország) 1:00.72
200 m férfi pillangó, Európa-bajnok:
Pawel Korzeniowski (Lengyelország) 1:55.00 p.
2. Nyikolaj Szkvorcov (Oroszország) 1:56.13
3. Ioannisz Drimonakosz (Görögország) 1:57.10
50 m férfi hát, Európa-bajnok:
Camille Lacourt (Franciaország) 24.07 mp
2. Liam Tancock (Nagy-Britannia) 24.70
3. Guy Barnea (Izrael) 25.04
4x200 m női gyorsváltó, Európa-bajnok:
MAGYARORSZÁG (MUTINA ÁGNES, DARA ESZTER, HOSSZÚ KATINKA, VERRASZTÓ EVELYN) 7:52.49 p
2. Franciaország 7:52.69
3. Nagy-Britannia 7:55.29